En luft til vand varmepumpe udnytter energien fra udeluften til at opvarme både boligen og brugsvandet. Selv ved lave temperaturer kan varmepumpen trække varme fra luften og overføre den til et vandbåret varmesystem som radiatorer eller gulvvarme.
Sådan omdannes luft til varme
Luft til vand varmepumpen fungerer ved at cirkulere et kølemiddel i et lukket kredsløb. Kølemidlet optager varme fra luften, omdannes til gas og komprimeres, så temperaturen stiger. Den varme energi overføres derefter til boligens varmesystem og varmtvandsbeholder.
Processen begynder i varmepumpens udedel, der trækker varmeenergi ud af luften. Denne varme sendes videre til et kølemiddel, der har et lavt kogepunkt. Når kølemidlet opvarmes, fordamper det og bliver til gas. Den varme gas komprimeres, hvilket øger temperaturen yderligere, før varmen overføres til boligens varmesystem gennem en varmeveksler. Herefter køles kølemidlet ned igen, hvorefter processen gentager sig.

Fordeling af varme i boligen
Den varme, som varmepumpen producerer, bruges til at opvarme vand, som sendes rundt i husets varmesystem. Hvis boligen har radiatorer eller gulvvarme, vil den opvarmede væske cirkulere og afgive varme, så rummene får en behagelig temperatur. Derudover kan varmepumpen også opvarme brugsvand, så der er varmt vand til køkken og bad.
Gulvvarme er en særlig effektiv løsning sammen med en luft til vand varmepumpe, da den fordeler varmen jævnt over hele rummet og fungerer godt ved lavere fremløbstemperaturer. Radiatorer kan også bruges, men fungerer bedst, hvis de er dimensioneret til lavtemperaturvarme.
Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?
En luft til vand varmepumpes effektivitet afhænger af temperaturen udenfor. Jo varmere luften er, desto mere energi kan varmepumpen udnytte. Dens ydeevne måles med COP- og SCOP-værdier, som viser, hvor effektivt den omdanner energi til varme.
Læs mere om, hvor meget strøm en luft til vand varmepumpe bruger
Vedligeholdelse af en luft til vand varmepumpe
For at sikre en stabil og energieffektiv drift er det vigtigt, at varmepumpen vedligeholdes regelmæssigt. Filtrene i udedelen bør rengøres med jævne mellemrum, så luftstrømmen ikke blokeres af støv eller blade. Derudover anbefales et årligt serviceeftersyn, hvor en tekniker kontrollerer kølemiddelniveauet, pumper og varmeveksler.
Med den rette vedligeholdelse kan en luft til vand varmepumpe fungere stabilt i mange år og sikre en jævn og behagelig varmeforsyning til boligen.
Hvordan virker en varmepumpe?
En varmepumpe er et varmeanlæg, der tager energien i luften og omdanner den til varme. Det er en meget miljøvenlig varmekilde til at opvarme din bolig med, fordi den netop bruger energi, der allerede findes i luften. Samtidigt udleder en varmepumpe væsentligt mindre CO2, end et varmeanlæg der er baseret på fossile brændstoffer, eksempelvis et oliefyr eller gasfyr.
Der findes tre typer varmepumper; luft til vand varmepumpe, luft til luft varmepumpe og jordvarme.
En luft til vand varmepumpe giver både varme og varmt vand i boligen, hvorimod en luft til luft varmepumpe blot blæser varm luft ud i rummet.
En luft til luft varmepumpe bruges derfor primært til sommerhuse, eller som supplement til anden varmekilde i helårsboliger, hvor den kan varme enkelte rum op. En luft til vand varmepumpe kan derimod levere både varme og varmt vand til helårsboliger – også når der er frostgrader udenfor.
Når det drejer sig om varmepumper, så snakker man både om varmeforbrug og strømforbrug.
Begge dele angives i kWh (kilowatt timer).
- kWh varme - varmeforbruget, som varmepumpen generer
- kWh el - strømforbruget, som varmepumpen bruger for at køre rundt
Begrebet kWh er altså en måleenhed for energi generelt. Man kan derfor ikke sammenligne kWh varme med kWh el – det vil være det samme som at sammenligne æbler og bananer.
Størrelsen på din varmepumpe bestemmes ud fra kWh varme. Du kan gange din boligs størrelse med dit energiforbrug per m2 til opvarmning. Dit resultat vil vise den ideelle mængde kWh varme for varmepumpen.