
Varmepumper er en energieffektiv opvarmningsløsning, der udnytter energi fra luften, jorden eller vandet til at opvarme boligen. De er et klimavenligt alternativ til fossile brændsler og kan være med til at reducere CO₂-udslippet.
I takt med at flere boligejere ønsker en grønnere og mere energibesparende opvarmningsform, er varmepumper blevet et populært valg. Uanset om du har et helårshus eller et sommerhus, kan en varmepumpe være med til at give en mere stabil og effektiv opvarmning.

Hvorfor vælge en varmepumpe?
En varmepumpe fungerer ved at udnytte energi fra omgivelserne og omdanne den til varme, som kan bruges til opvarmning af boligen og i nogle tilfælde også til varmt brugsvand. I modsætning til olie- og gasfyr bruger varmepumper primært vedvarende energi, hvilket gør dem til et mere bæredygtigt valg.
Der er flere fordele ved en varmepumpe ifølge Videncenteret Bolius:
- Energibesparende – En varmepumpe udnytter energien mere effektivt end traditionelle varmekilder, hvilket kan betyde et lavere energiforbrug.
- Mere klimavenlig opvarmning – Da varmepumper henter energi fra luften, jorden eller vandet, udleder de mindre CO₂ end fossile brændsler.
- Lavere varmeudgifter – Mange oplever en reduktion i varmeudgifterne ved at skifte til en varmepumpe.
- Bedre indeklima – Særligt luft-til-luft varmepumper kan forbedre luftkvaliteten i boligen, da de cirkulerer luften og kan reducere fugt.
Kilde: Videncenteret Bolius
Hvad er en luft til vand varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe er en varmekilde, der både kan levere rumvarme og varmt brugsvand. Den fungerer ved at udnytte den energi, der allerede findes i luften, og omdanne den til varme, som overføres til boligens radiatorer eller gulvvarme.
Varmepumpen består typisk af en udedel, der optager varmen fra udeluften, og en indedel, der fordeler varmen i boligen. Den kan erstatte traditionelle olie- eller gasfyr og bruges ofte som den primære varmekilde i helårsboliger.
Da en luft til vand varmepumpe kræver et vandbåret varmesystem, er det vigtigt at sikre, at boligen har radiatorer eller gulvvarme, der kan arbejde effektivt sammen med systemet.

Luft til luft eller luft til vand – hvad er forskellen?
Mange overvejer, hvilken type varmepumpe der passer bedst til deres behov. Den største forskel mellem en luft til luft og en luft til vand varmepumpe er måden, de afgiver varme på:
- Luft til luft varmepumper opvarmer luften i boligen og blæser den rundt, hvilket gør dem velegnede til sommerhuse eller som supplement til andre varmekilder.
- Luft til vand varmepumper opvarmer både boligen og brugsvandet og kræver et vandbåret system. De er særligt gode til helårsboliger.
Nogle vælger en hybridløsning, hvor en luft til vand varmepumpe suppleres med en anden varmekilde, f.eks. et eksisterende gas- eller oliefyr. Dette kan være en løsning, hvis man ønsker at reducere energiforbruget, men ikke vil skifte til en fuldt elektrisk opvarmningsløsning med det samme.
Vedligeholdelse af en varmepumpe
For at sikre, at en varmepumpe fungerer optimalt, er det vigtigt med regelmæssig service og vedligeholdelse. En veldrevet varmepumpe kan have en levetid på op til 15-20 år, men det kræver, at systemet bliver kontrolleret løbende.
Det anbefales at:
- Rengøre eller udskifte filtrene i varmepumpen med jævne mellemrum.
- Kontrollere, at der ikke er blokeringer omkring udedelen, som kan forhindre luftgennemstrømningen.
- Sørge for, at anlægget får et årligt serviceeftersyn for at opretholde optimal drift.
Vedligeholdelse er en vigtig faktor for at sikre en stabil og energieffektiv opvarmning i mange år frem.
Værd at vide om varmepumper
En varmepumpe er et varmeanlæg, der tager energien i luften og omdanner den til varme. Det er en meget miljøvenlig varmekilde til at opvarme din bolig med, fordi den netop bruger energi, der allerede findes i luften. Samtidigt udleder en varmepumpe væsentligt mindre CO2, end et varmeanlæg der er baseret på fossile brændstoffer, eksempelvis et oliefyr eller gasfyr.
Der findes tre typer varmepumper; luft til vand varmepumpe, luft til luft varmepumpe og jordvarme.
En luft til vand varmepumpe er et varmeanlæg, hvor energien i luften bliver udnyttet til at producere varme og varmt vand til boligen.
Varmepumpen optager energien i luften til varme, og overfører varmen til radiatorer eller gulvvarme. En luft til vand varmepumpe kræver derfor, at boligen bliver opvarmet via et vandbåret system, så som radiator eller gulvvarme.
En luft til vand varmepumpe giver både varme og varmt vand i boligen, hvorimod en luft til luft varmepumpe blot blæser varm luft ud i rummet.
En luft til luft varmepumpe bruges derfor primært til sommerhuse, eller som supplement til anden varmekilde i helårsboliger, hvor den kan varme enkelte rum op. En luft til vand varmepumpe kan derimod levere både varme og varmt vand til helårsboliger – også når der er frostgrader udenfor.
Ja, du kan godt få en varmepumpe. Men du skal være opmærksom på, at du ikke kan få tilskud til din varmepumpe, da Skrotningsordningen kun dækker områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.
Kontakt din kommune for at høre mere om reglerne i lige præcis dit område.