Varmepumpe - køb eller abonnement?

Hvad er egentlig fordelene ved enten at købe en varmepumpe eller få en varmepumpe på abonnement? Dét kan du få nogle tips til her.

Man kan uden tvivl fremhæve mange fordele ved en varmepumpe som opvarmningskilde i hjemmet. Det gælder især, hvis du kommer fra et oliefyr eller naturgasfyr. Sammenlignet med de varmeklider er en varmepumpe en mere klimavenlig løsning til at opvarme sin bolig med.

Alt det er du måske allerede godt bekendt med – og du er måske endda også afklaret med, at du netop skal have dig en varmepumpe.

Men hvad giver bedst mening – skal du købe luft til vand varmepumpen selv eller få en luft til vand varmepumpe på abonnement?

Der er både fordele og ulemper ved varmepumpe køb og varmepumpe på abonnement. Så det korte svar til, hvad der giver bedst mening, er, at det helt afhænger af, hvad dit behov er.

Vi har uddybet de vigtigste overvejelser nedenfor, så du bedre kan vurdere, hvad der passer bedst til dig - køb eller fast månedligt abonnement

1. Investering og udbetaling - hvad er du klar til at betale?

Den nok største fordel ved, at du køber din egen varmepumpe er, at det er dig, der ejer den – ingen andre. Det vil sige, at når først varmepumpen er betalt, skal du ikke tænke mere på den del.

Det skal du derimod, hvis du får en varmepumpe på abonnement, da du hver måned skal betale en fast ydelse i abonnement over en aftalt periode.

Til gengæld skal du ikke lægge en større udbetaling til varmepumpen på abonnement. Hos EWII betaler du eksempelvis 0 kr. i udbetaling. Hvis du selv laver et luft til vand varmepumpe køb, skal du typisk af med 80.000 – 130.000 kr., afhængig af hvilken model og størrelse, du skal have.

2. Kan du få tilskud til din varmepumpe?

Når du køber en varmepumpe, har du mulighed for at ansøge om tilskud fra Varmepumpepuljen. Det er en offentlig tilskudsordning, styret af Energistyrelsen, som kan give tilskud til din varmepumpe. Eksempelvis hvis du ønsker at udskifte dit oliefyr eller naturgasfyr med en varmepumpe.

Alt det slipper du for med en varmepumpe på abonnement. Så hvis du enten vil undgå bøvlet med ansøgning af tilskud, er en varmepumpe på abonnement et godt alternativ.

Dyk mere ned i tilskud til varmepumpe

 

EWII står for tilskuddet med en varmepumpe på abonnement

EWII er blandt Energistyrelsens prækvalificerede leverandører af varmepumper på abonnement. Og det blåstempel giver os mulighed for at søge tilskud i Skotningspuljen – som du kan få glæde af, hvis du har et oliefyr eller naturgasfyr.

EWII står derfor for at søge om tilskud, og du slipper for bøvlet med ansøgning og tidsfrister. 

Se prisen på en varmepumpe på abonnement - med og uden tilskud

3. Drift og vedligeholdelse – hvem skal stå med ansvaret?

Når det kommer til alt omkring den daglige drift og vedligeholdelse, bliver der lagt et større ansvar over på dig, der køber din egen varmepumpe.

Vælger du at købe en varmepumpe, er det nemlig dig, der er driftsmester af varmepumpen. Det vil sige, at du står for, at varmepumpen virker og for at vedligeholde den. Som ejer og driftsmester af varmepumpen er du lidt lige som landmanden på gården – du står for alt.

Det ansvar slipper du for, når du ”blot” er køber af varme fra en varmepumpe – alt bliver gjort for dig. Med en varmepumpe på abonnement skal du nemlig ikke tænke på installation, vedligeholdelse og overvågning af driften, i den periode din abonnementsaftale gælder. Det er alt sammen inkluderet i abonnementet.

Installation af luft til vand varmepumpen - sådan foregår processen

4. Service og reparation – kan der komme ekstra omkostninger?

Det er lovpligtigt, at en varmepumpe skal have foretaget et servicetjek én gang om året. Det gælder, uanset om du har din egen købte varmepumpe luft til vand, eller har en luft til vand varmepumpe på abonnement.

Som ejer af varmepumpen er det dit ansvar, at dette servicetjek bliver foretaget, lige som det også er dig, der betaler regningen for servicetjekket.

Det samme gælder, hvis der skulle ske noget med varmepumpen, eksempelvis hvis den går i stykker, melder fejl, eller andet der kræver reparation.

Når du har en varmepumpe på abonnement, så er både det lovpligtige servicetjek og eventuelle reparationer inkluderet i din abonnementsaftale. Du skal derfor ikke bekymre dig om det - heller ikke om nogen ekstra regning.

Køb eller på abonnement – valget er dit

Hvis du står og overvejer mellem at købe din egen varmepumpe eller at få en varmepumpe på abonnement, så har du nu fået nogle overvejelser, du kan tænke over.

Der er som sagt fordele og ulemper ved begge dele. Det afhænger meget af, hvor meget tryghed du har behov for - og hvor meget du er villig til selv at stå for.

Hos EWII kan vi hjælpe dig med en varmepumpe på abonnement. 

Bliv klogere på mulighederne med en varmepumpe på abonnement

Ofte stillede spørgsmål

Skifter du dit gamle olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe på abonnement hos EWII, slipper du for at lægge et engangsbeløb i udbetaling. Det vil altså sige 0 kr. i udbetaling.

I stedet betaler du et månedligt abonnement fra 500 kr. plus dit varmeforbrug. Prisen pr. kWh varme fastsættes ud fra dit estimerede forbrug (min. 12.000 kWh varme årligt) og afregnes hver måned. Når året er omme, laver vi en årsafregning baseret på dit faktiske forbrug, for året der er gået.

Et abonnement på en luft til vand varmepumpe hos EWII løber i en periode på 10 år.

Det betyder, at du får 10 års tryghed, hvor du ikke skal bekymre dig om service eller reparationer.

Når aftalen udløber, har du mulighed for at indgå en ny abonnementsaftale om en ny varmepumpe eller købe den eksisterende varmepumpe til en pris på 100 kr.

Hvis du flytter fra din bolig, inden din varmepumpes abonnementsperiode på de 10 år er udløbet, har du to muligheder.  

  1. Den nye ejer kan overtage abonnementet på varmepumpen hos EWII og fortsætte abonnementet på de gældende vilkår. Det kræver et ejerskifte, som EWII skal orienteres omkring. EWII kan dog ved ejerskiftet kræve, at den nye ejer giver oplysninger om sine økonomiske forhold og ikke giver anledning til bemærkninger. 

  2. Du kan også vælge at opsige aftalen hos EWII. Du er i så fald forpligtet til at betale et anført opsigelsesgebyr, som fremgår af de gældende vilkår. EWII vil hermed demontere varmepumpen på husstanden. Den nye ejer skal dog være opmærksom på at finde anden opvarmningskilde til boligen. 

Du kan finde mere om ejerskifte og opsigelse i EWII Varmepumpers vilkår.  

En varmepumpe bruger noget så simpelt som luft til at opvarme din bolig. I en luft til vand varmepumpe er det luftens energi, der udnyttes til at producere varme og varmt vand til din bolig.

Varmepumpen består af to dele: En udedel og en indedel. Udedelen placeres ude foran huset og fungerer som en omvendt ventilator, der ved hjælp af lidt strøm suger luften ind i varmepumpen.

Indedelen placeres ofte i et bryggers. Den omsætter luften til et højere temperaturniveau, der kan anvendes til opvarmning af boligen. Det sker via et lukket kredssystem med et kølemiddel og en kompressor. Nøjagtig ligesom når du presser en cykelpumpe sammen og spidsen hermed bliver varm.

Forskellen er blot, at ved cykelpumpen er du selv energikilden, hvorimod varmepumpen kræver strøm til at drive kompressoren.

Klik dig videre til, hvordan virker en varmepumpe

Familie sidder i sofa med vintertøj på. De fryser, fordi de ikke har en varmepumpe. Se hvad koster en varmepumpe på abonnement her.

Produkt

Hvad koster en varmepumpe på abonnement?

Når du har en varmepumpe på abonnement, betaler du et fast månedligt abonnement plus dit varmeforbrug. Den månedlige ydelse afhænger af, hvilken varmekilde du skifter fra - bliv klogere på det her.