Oliefyret og gasfyret har snart talt sine dage som opvarmningskilde i de danske hjem. For ikke nok med at det er en dyr måde at få varme på i hjemmet – det er også rigtig skidt for miljøet.
Derfor er der lavet et klimavenligt initiativ med tilskudsordning - styret af Energistyrelsen - som skal understøtte udfasning af olie- og gasfyr i de danske hjem og erstatte det med et mere klimavenligt alternativ, eksempelvis en luft til vand varmepumpe.
Få luft til vand varmepumpe tilskud når du skifter fyret ud
Hvis du har et oliefyr eller et gasfyr, som du vil skifte til varmepumpe, så har du faktisk mulighed for at få energitilskud til varmepumpen.
Du får nemlig en hjælpende hånd, når du vælger at skifte til en varmekilde, der er bedre for klimaet.
Ja faktisk, har du endda flere muligheder for tilskud ved skift til varmepumpe, fordi du netop skifter fra et oliefyr til varmepumpe eller et gasfyr til varmepumpe.
Men hvilke tilskud er der, hvad er forskellen på dem, og hvordan kan du få glæde af dem?
Dét vil vi hjælpe dig med at blive klogere på.
Dine muligheder for varmepumpe tilskud
Der er to forskellige tilskudspuljer, der er mulighed for at få tilskud fra, når du skifter fra oliefyr eller gasfyr til varmepumpe.
Dine muligheder for luft til vand varmpumpe tilskud:
- Skrotningsordning – EWII søger tilskud til varmepumpen for dig
- Varmepumpepuljen (tidligere Bygningspulje) – du søger selv om tilskud til varmepumpen
Begge varmepumpe luft til vand tilskud er styret af Energistyrelsen.
Hvilken tilskudspulje der kan være til glæde for dig, afhænger først og fremmest af, om du køber din egen varmepumpe eller vælger en varmepumpe på abonnement.
Skal du købe din egen eller vælge en varmepumpe på abonnement?
Dét, at du har taget valget at udskifte gasfyret til varmepumpe - eller oliefyret til varmepumpe - er første skridt i en mere klimavenlig retning.
Og nu er du så blevet lidt klogere på, hvordan du kan få et luft til vand varmepumpe tilskud.
Næste skridt er at beslutte, om du selv vil ansøge om tilskud fra Varmepumpepuljen - og dermed købe din egen varmepumpe. Eller om det bedre kan svare sig for dig at få en varmepumpe på abonnement hos EWII – og dermed lade EWII stå for ansøgning af tilskud til varmepumpen.
Mangler du flere tips, så har vi samlet fordele og ulemper ved henholdsvis at købe sin egen varmepumpe og tegne et abonnement på en varmepumpe.
Se flere tips - skal du købe eller vælge en varmepumpe på abonnement
Ofte stillede spørgsmål
Ja, du kan godt få en varmepumpe. Men du skal være opmærksom på, at du ikke kan få tilskud til din varmepumpe på abonnement hos EWII, da Skrotningsordningen kun dækker områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.
Kontakt din kommune for at høre mere om reglerne i lige præcis dit område.
Ønsker du at udskifte dit gasfyr til en varmepumpe, vil der være et gebyr på frakobling fra gassystemet på anslået 8.000 kr., som går til EVIDA, der er ansvarlig for det danske gasnet.
Per marts 2021 startede en midlertidig ordning, Afkoblingsordningen, som giver private husholdninger mulighed for at få dækket dette gebyr. Der er tale om først-til-mølle princippet.
Selvom du har træpillefyr, kan du stadig benytte dig af tilbuddet om en varmepumpe på abonnement fra EWII.
Du slipper for at lægge en engangsbetaling, dvs. 0 kr. i udbetaling. Til gengæld betaler du et fast, månedligt abonnement på 650 kr. plus dit varmeforbrug.
Prisen pr. kWh varme fastsættes ud fra dit estimerede forbrug og afregnes hver måned (min. 12.000 kWh varme årligt). Når året er omme, laver vi en årsafregning baseret på dit faktiske forbrug.
Abonnementet er lidt højere, end hvis du skiftede fra olie- eller gasfyr, da der ikke er tilskud til udskiftning af træpillefyr med en varmepumpe.
Men du kan glæde dig over ingen uforudsete udgifter til reparation eller service, og du skal ikke længere bruge tid på bestilling af træpiller eller huske at fylde dit fyr op. Det er nemt og bekvemt!
Skifter du dit gamle olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe på abonnement hos EWII, slipper du for at lægge et engangsbeløb i udbetaling. Det vil altså sige 0 kr. i udbetaling.
I stedet betaler du et månedligt abonnement fra 500 kr. og dit varmeforbrug. Prisen pr. kWh varme fastsættes ud fra dit estimerede varmeforbrug og afregnes hver måned. Når året er omme, laver vi en årsafregning baseret på dit faktiske varmeforbrug. Minimumsforbruget er 12.000 kWh varme årligt.
Den samlede omkostning for et gennemsnitshus på 130 m2 udgør 2.413,33 kr. pr. md. ved 18.100 kWh varme årligt ved skift fra olie- eller gasfyr.