Vands hårdhed

Hvad betyder det, at mit vand er hårdt eller blødt? Faktisk påvirker det din kaffemaskine, din vaskemaskine, din opvaskemaskine, din kolde øl og din varme kaffe. Men hvordan?

Der er stor forskel på drikkevandets hårdhed i Danmark. Nogle steder er vandet meget hårdt og andre steder er det meget blødt.

Det afhænger blandt andet af kalkindholdet. Det hårde vand findes mest på Sjælland, Falster, Lolland, Møn og Fyn. Jylland og Bornholm har mest af det bløde vand, men der er også områder, hvor vandet er hårdt i den vestlige del af Danmark. 

Vandets hårdhed er afhængig af, hvilken vandtype der er i undergrunden, der hvor dit vandværk indvinder vand. Og så hænger hårdheden også sammen med indholdet af kalk. 

Som huskeregel kan du tænke på, at:

  • Hårdt vand har højt kalkindhold
  • Blødt vand har lavt kalkindhold

Bor du i et område, hvor vandet er hårdt – altså hvor indholdet af kalk er højt - så oplever du for eksempel hyppigere, at din kaffemaskine eller elkedel kalker til.

Hårdt vand kan også betyde noget for smagen af din morgenkaffe. 98,5 procent af din kaffe består nemlig af vand. Derfor har vandet naturligt nok en ret stor indvirkning på smagen. Det kan du se en af verdens førende baristaer fortælle om i videoen.

Varme sokker og kaffe i seng. Vands hårdhed har betydning for din kaffe.

Video

Vandets betydning for din kaffe

Hårdt vand i din opvaske- og vaskemaskine

Børnefamiliernes mest hårdtarbejdende familiemedlemmer påvirkes også af vandets hårdhed.

Din opvaskemaskine har godt af ekstra salt og afspændingsmiddel, hvis du bor i et område med dit hårdt vand. Det giver en længere levetid til det arbejdsomme familiemedlem.

Og inden du starter din vaskemaskine næste gang, skal du måske lige får styr på om dit vand er hårdt eller blødt. Hvis du vasker med hårdt vand, skal du nemlig bruge mere vaskemiddel. Det er fordi kalken i det hårde vand ødelægger sæberne i vaskemidlet.

Blødt og hårdt vand i din øl

Omtrent 90-95 % af din øl består af vand. Og der er stor forskel på at brygge øl med hårdt eller blødt vand. Smagen bliver nemlig påvirket af vandets hårdhed. Det kan brygmester Daniel Hald fra Bryggeriet Trolden gøre dig klogere på i videoen herunder. 

Hårdt vand påvirker smagen af din øl.

Video

Vandet giver din øl smag

Vandets hårdhed i Trekantområdet 

  • Kolding 11°dH
  • Fredericia 13-15°dH
  • Vejle 9-15°dH
  • Middelfart 14- 22°dH


Forskellen på hårdt vand kontra blødt vand er defineret i nogle intervaller målt i °dH (tyske hårdhedsgrader).

  • Blødt vand = 0 – 8 °dH
  • Medium = 8 – 18 °dH
  • Hårdt = 18 – 32 °dH

Meget hårdt = mere end 32 °dH

Hvad kan jeg gøre ved mit hårde vand?

Du kan investere i et blødgøringsanlæg, hvis du bor et sted, hvor vandet er meget hårdt. Inden du smider dine spareskillinger efter et anlæg, er der dog nogle ting, du bør være opmærksom på.

Anlægget skal indstilles præcist efter det vand, du får leveret, for at det fungerer optimalt. Anlægget kræver også vedligeholdelse, og så skal du forvente lidt løbende omkostninger for at holde anlægget i drift.  

Et lille tip er at starte med at købe en vandfilterkande. Så kan du prøve dig lidt frem med blødere vand i din morgenkaffe, din vandkaraffel eller din elkeddel, inden du beslutter dig for, om et blødgøringsanlæg er noget for dig. 

Blødere vand?

Dit grønne aftryk

Seks tips til biodiversitet

Flere og flere snakker om at gøre noget for biodiversiteten. Vi giver dig seks nemme tips til, hvordan du får det til at summe af liv i haven.

Dit forbrug

Kan vand genbruges?

I stedet for at hælde vand i afløbet, hvad så med at genbruge det? Få her et par tips til at genbruge vand, det vand som er for godt til at gå til spilde. Det er vand fra din kondenstørretumbler, kogte kartofler og ungernes drikkedunke.