Undgå vandspild i hjemmet

Du skal ikke græde over hverken spildt mælk eller vand. Men hvis du fanger vandspildet i tide, så gør du dig selv og din pengepung en tjeneste

Du tænker helt sikkert over, at du ikke skal bade for længe. Og selvfølgelig slukker du for vandhanen, når du børster tænder – for du spilder jo ikke vandet vel? Medmindre du har en rigtig god grund, som f.eks. at undgå at få legionella.

Men faktisk kan der være andre årsager til vandspild i dit hjem. Og det kan blive en dyr affære, hvis du har et brud, en utæthed eller hvis det drypper fra dit toilet eller en vandhane.

Den form for vandspild kan du undgå – hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter.

Brud på et vandrør

Du kan have et brud på et vandrør. Og så kan dit vandforbrug stige støt, uden du opdager det. Medmindre du holder øje med dit dagsforbrug på selvbetjeningen. Har du mistanke til brud eller vandspild, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør.

Har du dage med nul forbrug eller dage med normalt forbrug, vil der typisk ikke være et brud. Men det kan være en anden form for vandspild.

Mon dit varmeanlæg er tæt?

Det kan være din varmtvandsbeholder/veksler er blevet utæt. Det får dit forbrug til at stige og øger risikoen for vandskader.

Vandet bliver nemlig ved med at løbe, indtil du lukker for vandtilførslen. Det kan være svært at opdage, fordi beholderen eller veksleren ofte er gemt væk i et skab, bag en låge eller lignende.

Derfor anbefaler vi, at du kigger efter, om det drypper fra din varmtvandsbeholder/veksler. Drypper det, eller ved du ikke hvor du skal lede, kan du søge hjælp hos en VVS-installatør. 

Utætte sikkerhedsventiler kan være dyrt

De sikkerhedsventiler som beskytter varmtvandsbeholderen kan også blive utætte. En sikkerhedsventil må gerne dryppe lidt, når der produceres varmt vand, men hvis den drypper konstant, er den utæt. Og det kan ses på vandregningen.

Faktisk kan det øge vandforbruget med 1-2 m3 om dagen i en almindelig husstand. Det svarer til mellem cirka 70 og 140 kroner. Der er også set eksempler på helt op mod 8 m3 dagligt i vandtab fra en sikkerhedsventil. Det er altså cirka 500 kroners vandspild hver dag.

Hold øje med dit forbrug

Den nemmeste måde at undgå vandspild på, er hvis du løbende holder øje med dit vandforbrug. Så kan du hurtigt spotte, om der er uforklarlige udsving i dit forbrug. 

Kend dit vandforbrug

Dryp i vand. Sådan tjekker du dit vandforbrug.

Hvad koster en dryppende vandhane?

En langsomt dryppende vandhane, kan koste op til 500 kroner. Det svarer til et vandspild på cirka 7 m3 vand om året. 

Hvis din vandhane drypper hurtigt, kan det betyde en udgift på næsten 2500 kroner. Det svarer til en mængde på 35 m3 årligt. Hvis vi tænker et lidt mere grelt eksempelt, så kan det koste dig helt op til små 10000 kroner eller 140 m3 årligt.

Det er oftest småting, der skal repareres. Måske er det bare din vandhane, der skal afkalkes - eller en pakning der skal skiftes. Den slags mindre arbejde, kan du måske selv gøre. Og det koster ikke ret mange penge.

Hvis du ødelægger mere end du gavner, når du får værktøj i hænderne, så kan du vælge, at få et autoriseret VVS-firma til at klare det for dig.

Hvad koster et toilet, som løber?

Et løbende toilet kan sende rent vand ud i kloakken svarende til cirka 7700 kroner. Hvis toilettet bare løber en lille smule, kan det betyde, at der suser 110 m3 vand ud på et år. Det løber op i 274 liter dagligt.

Hvis toilettet løber, så du kan se bevægelse i vandoverfladen, kan det koste dig en ekstraregning på 14000 kroner. Toilettet der løber kan spilde mellem 200 og 400 m3 om året. Det er mellem 500-1100 liter om dagen.

Hvis vandet for alvor løber i toilettet, kan det gå rigtig galt og komme til at koste dig helt op mod 7300 m3 rent vand om året. Vi har set eksempler på helt op til 20000 liter om dagen.

Så hvis dit toilet løber, bør alarmklokkerne ringe med det samme. Du bør få toilettet efterset af en professionel håndværker, så du får stoppet vandspildet i tide. Det er også altid en god ide, at du holder øje med dit vandforbrug.

Dit forbrug

Strømforbrug i udendørs spa

Hvor meget strøm bruger dit udendørs spabad? Vil du gerne have et udendørs spabad, men er bekymret for strømregningen. Læs vores guide til at forstå strømforbruget og hvordan du kan minimere omkostningerne.

Dit grønne aftryk

Seks tips til biodiversitet

Flere og flere snakker om at gøre noget for biodiversiteten. Vi giver dig seks nemme tips til, hvordan du får det til at summe af liv i haven.

Dit hjem

Få mere end 100 ideer til at spare

Tiderne har ændret sig, men sparerådene fra dengang holder stadig. Her får du mere end 130 ideer - nogle sjovere end andre - til, hvor du kan spare.