Dit vand er for godt til at gå til spilde
Hælder du tit vand direkte ud i vasken og ned i afløbet, selvom du måske kunne bruge det igen? Vand, som måske har været ”brugt” til det formål, det skulle – men som stadig er rent nok til at du kan ’genbruge’ det.
Du kender det sikkert fra ungernes drikkedunke. Hvis de ikke har drukket op, eller selv har fyldt drikkedunken op igen i skolen eller til sport, men ikke lige kunne drikke det hele. Hvad gør du så med vandet i drikkedunken? Skruer proppen af dunken – og hælder det ud i vasken! Du skal ikke gå i skammekrogen – og du får ikke ti piskeslag ved daggry. For når alt kommer til alt, så er vi mange, der har gjort det. Men hvad nu, hvis vi kunne bruge vandet igen?
Det samme gælder med vandet fra din kondenstørretumbler. Vand, som er rent og kommer fra din rene tøjvask. Også det vand ryger direkte ned i vasken og løber ud i kloakken! Du skal naturligvis ikke hælde kondensvandet i ungernes drikkedunke, nu hvor du lige har tømt dem – men du kan altså bruge kondensvandet et andet sted.
Og vi kan tænke på mange flere situationer, hvor vandet bare ryger i afløbet – men hvor det lige så godt kunne være genbrugt til et andet formål:
- Kogt vand. Det vand, som du har kogt kartofler, broccoli eller gulerødder i. Når du hælder vandet fra kartoflerne (- som man siger), så ryger det direkte i kloakken.
- Skyllevand. Det vand, som du har brugt til at skylle salat, tomater eller agurk i – eller det vand, som din espressokaffemaskine lige skyller maskinen igennem med, inden kaffen brygges.
- Badevand. Det vand, som løber igennem bruseren, og som du vasker dig i. Men at genbruge badevandet er måske lidt mere tricky. Det vender vi lige tilbage til. Der findes nemlig gode muligheder for også at genbruge den slags vand.
- Regnvand. Det vand, som du opsamler i en regnvandstønde og vander din planter eller vasker din bil med. Her kan man sige, at regnvandet ikke som sådan har et første-formål. For vandets formål er faktisk at vande planter eller vaske bil. Men det er faktisk tanken om at opsamle vand og bruge til noget andet, som vi godt kan bruge i andre situationer.
Hvordan kan du bruge vandet igen?
Alt det vand som bare løber ud i afløbet, kan vi sagtens genbruge. Det er ikke optimalt at bruge det som drikkevand – det skal du i hvert fald passe på med, og det er ikke en anbefaling fra vores side at genanvende det som drikkevand. Men til gengæld kan du sagtens bruge det til række andre formål.
Brug vandet til rengøring
Det er oplagt at bruge kondensvandet fra tørretumbleren til rengøring i bryggers og badeværelse eller andre steder, hvor kalk kan være et problem.
Vandet, som kommer direkte fra vandhanen, kan nemlig godt indeholde en del kalk, hvorimod kondensvandet er fri for kalk. Bruger du kondensvandet til rengøring, vil du opleve at badeværelset faktisk virker mere rengjort og ikke efterlader små kalkskjolder på spejle eller armaturer.
Vasker du også vinduerne i vandet fra kondenstørretumbleren, vil du også opleve, at du slipper for striber med kalk ned af vinduerne – ja, det vil faktisk ligefrem være en fordel at bruge vandet, for vinduerne bliver langt flottere. Det er ren win-win.
Du kan selvfølgelig også bruge vandet til stueplanterne.
Vand blomster med vand fra drikkedunken
Vandet fra ungernes drikkedunke kan du faktisk hælde direkte i potteplanter og blomster – det er jo blot rent vand tappet på drikkedunk i stedet for vandkande. Så det er ret lige til.
Sensitive blomster, som fx en orkidé, har rigtig godt af at få vand, som ikke indeholder kalk. Derfor vil det være en rigtig god idé at bruge kondensvandet fra tørretumbleren til at vande din orkidé. Dog skal du være opmærksom på, at vandet kan indeholde fibre fra tøjet, og det vil derfor være smart at filtre vandet inden, du bruger det. Her kan du nemt bruge et kaffefilter til at fange vildfarende tøjfibre.
Til dine udendørsplanter og blomster er det oplagt at bruge grøntsags- og kartoffelvandet. Lad lige vandet afkøle fra kogepunktet et øjeblik – og hæld det så direkte ud i planterne. De vil elske dig for det. Her er det jo også helt oplagt at bruge vandet fra regnvandstønden – men det gør du måske allerede i forvejen.
Genbrug badevandet
Vi har taget vand for givet for længe – og er du hardcore opsat på at genbruge og tænke bæredygtigt, hvor du kan - også badevandet - så har du faktisk muligheden.
Med ny teknologi i dit brusebad – et slags cirkulært brusesystem - kan sensorer aktivt frasortere ”snavset vand”, som er for beskidt og fyldt med sæberester til at blive genbrugt, og opsamle rent vand, som fint kan genbruges til fx at skylle ud i toilettet. Spørg efter et cirkulært brusesystem hos din leverandør af armaturer, hvis du ønsker dig at genbruge vandet fra bruseren.
Se også, om det er det kolde eller varme bad, der er dyrest - eller det bare er en myte.