Sådan undgår du rækkeviddeangst

Vi undersøger hvad rækkeviddeangst er og hvordan du nemt kan komme frygten til livs.
Mand med hænderne foran ansigtet oplever rækkeviddeangst i sin elbil. Læs med her og få fakta om elbilers rækkevidde og hvordan du nemt kan overvinde rækkeviddeangsten.

Rækkeviddeangst: Frygten for skildpadden

I de senere år har flere og flere danskere inviteret elbilen ind i hjemmet. Men når du skifter din benzinbil ud med en elbil, inviterer du måske også en ny frygt med dig hjem.

Det er frygten for ikke at nå frem i tide inden batteriet bliver suget tomt. Frygten for at skildpadden dukker op i dit display og fortæller dig, at motorkraften er begrænset, og du ikke har mere elbilen ikke har mere rækkevidde. Den frygt har fået sit helt eget begreb opkaldt efter sig – nemlig rækkeviddeangst.

Hvis du nu lader op derhjemme, inden hver tur, er det ikke sikkert, du får rækkeviddeangst. For så begynder hver tur med fuldt opladet batteri.

Bestil ladestander til hjemmet

Mand går på vej med grøn benzindunk. I en elbil kan du blive ramt af rækkeviddeangst, fordi du ikke har den gode gamle reservebenzindunk i bagagerummet. Men du kan nemt overvinde den.

Den gode gamle benzindunk 

Alle os, der er født før eller omkring 1980, kan sagtens huske de grønne reservedunke, som havde sin faste plads bag i farmands Saab9000. Og selvom det virkede en anelse dumdristigt at køre rundt med brandfarlig væske lige bag de ikke-eksisterende barnesæder, så var de omvendt også en tryg følgesvend, hvis nu du løb tør for benzin på en øde, mørk landevej i det mørkeste Jylland eller på en Raststätte langs A7.

Men ingen af os har et reservebatteri. Så imens du tøffer derudaf i din elbil og ser procentmåleren falde i takt med, at du spekulerer over, om der nu egentlig stod 30 eller 40 kilometer til næste ladestation på skiltene. Ja, så kan du faktisk blive ramt af rækkeviddeangst. Men hvad er det egentlig for en lidelse – det kigger vi lidt nærmere på.

Fakta om elbilers rækkevidde

Der er mange faktorer, der påvirker din elbils rækkevidde. Generelt har moderne elbiler en rækkevidde på mellem 200 og 400 kilometer per opladning, men nogle modeller kan køre op til 500 kilometer eller mere.

Din elbils rækkevidde bliver blandt andet påvirket af:

  • Vejret: Både varme og kulde påvirker elbilers rækkevidde. Når det er under 10 grader, reduceres batteris ydeevne og din elbil kan derfor ikke køre lige så langt på en opladning.
  • Din kørestil: Hvis du kører rundt, som om du tror, du er ved at vinde Le Mans, med hyppige accelerationer og opbremsninger, så øger det energiforbruget og hvor langt du kører pr. kWh.
  • Dæktryk: Det korrekte dæktryk har en stor indvirkning på din elbils rækkevidde. Så sving lige forbi tanken ind i mellem og tjek at trykket er rigtigt i forhold til antal passagerer og bagage.
  • Batteriet: Endelig har dit batteri også noget at skulle have sagt. Jo større kapacitet dit batteri har – desto længere rækkevidde.
Opladning elbil med serviceaftale.

Hvad betyder rækkeviddeangst?

Lad os lige slå fast, at rækkeviddeangst ikke er anerkendt som en decideret lidelse eller sygdom sådan rent lægefagligt. For rækkeviddeangst er frygten for, at din elbil løber tør for strøm, før du når frem til din destination.

Det er en bekymring, der ofte opstår på grund af usikkerhed om, hvor langt din elbil kører på en opladning. Rækkeviddeangst er særligt udbredt blandt nye ejere af elbiler, da elbiler generelt har en kortere rækkevidde end benzin- og dieselbiler. Manglende opladningsmuligheder kan også være en bidragende faktor til rækkeviddeangst.

De rutinerede elbilsejere tager måske lidt mere gelinde på situationen, og som min gamle far altid sagde: ”Jeg kender min bil og ved nøjagtig, hvor langt den kan køre”. De typer findes også blandt elbilsejere – heldigvis for det.

Vil du være blandt de rutinerede elbilsejere, kan du med fordel læse op på, hvor langt en elbil kører på 1 kWh

Overvind rækkeviddeangst med disse tips

Husk på, at de fleste elbiler har en rækkevidde, som dækker hverdagsbehovet hos den gennemsnitlige dansker. Så din risiko for at blive ramt af et: jeg-når-ikke-frem-før-bilens-batteri-løber-tør- panikangreb burde ikke være overhængende til hverdag.

Særligt ikke hvis du begynder hver tur med batteriet fyldt, fordi du har en ladestander til hjemmet

Hvis du alligevel har flossede nerver over at skulle begive dig af sted i elbilen, så husk disse tips:

  • Planlæg din rute: Der findes masser af apps, der kan hjælpe dig med den slags, hvis du skal på længere ture, fx app'en EWII Opladning. Læs også mere i vores artikel om ruteplanlægning i elbil
  • Kør økonomisk med ECO: Har du en højrefod af den tunge slags? Så bare husk på, at jo tungere den er, jo mere belaster du rækkevidden. Du kan f.eks. overveje at sætte din elbil i ECO-mode, når du har brug for ekstra rækkevidde, så hjælper din bil dig med at begrænse den tunge højrefod.
  • Find de bedste lademuligheder langs din rute: Der er heldigvis ikke langt i mellem offentlige ladestandere længere, fx har EWII knap 2.500 ladepunkter rundt om i Danmark, som du kan benytte med et ladekort eller med app'en EWII Opladning

Afslutningsvis er det på sin plads at sige, at der er utrolig få elbilister, som kører batteriet helt fladt. De fleste elbiler bimler og bamler med advarsler i rigtig god tid, inden du skal se dig om efter en ladestation.

Men hvis du nu er typen, der elsker at se sin frygt i øjnene – så kan du jo vælge at tage ud og rulle på landevejen indtil din el-slæde giver fortabt. Vi vil ikke anbefale det, men så kan du i hvert fald prale af, at du har set din frygt i øjnene. Og det er jo så sundt, er der nogen, der påstår.

Hånd på ladestik i elbil. Hvorfor lader min elbil langsomt? Det kan der være flere årsager til. Få svarene her.

Dit forbrug

Hvorfor lader min elbil langsomt?

Der kan være flere årsager til, at din elbil lader langsomt. Lad os dykke ned i dem sammen.