Myte 1: Jeg lader gratis, når elprisen er 0 kr.
Det kan virke fristende at tænke, at du kan oplade din elbil gratis, når spotprisen på el er 0 kr. (spotprisen er for øvrigt den variable strømpris, som bliver fastsat time for time på elbørsen Nord Pool). Men selvom spotprisen i nogle timer er 0 kr., vil du stadig skulle betale både nettarif til dit elnetselskab, transportafgift til Energinet, elafgift til Staten samt abonnement og evt. tillæg til din elleverandør. Disse omkostninger lægges oveni din elregning, og de kan ikke undgås, selvom prisen på selve strømmen er midlertidigt lav eller gratis.
Så når du hører nogen sige at strømmen er gratis – så er den det faktisk ikke helt alligevel. Der er stadig en udgift forbundet med opladning. Det er aldrig gratis at lade din elbil.
Vil du vide mere, så dyk ned i artiklen Hvordan er elprisen sammensat
Myte 2: Jeg lader gratis på min arbejdsplads
En anden almindelig misforståelse er, at du kan lade din elbil gratis på arbejdspladsen. Selvom det kan virke som en gratis løsning, er det vigtigt at huske, at der kan være skattemæssige konsekvenser.
Hvis din arbejdsgiver tilbyder gratis opladning som et personalegode, bliver du beskattet af den værdi, du oplader for. Det betyder, at "gratis" opladning i virkeligheden kan koste dig penge i form af øget skattebetaling.
Myte 3: Jeg kan lade gratis på offentlige ladestandere
Det lyder næsten for godt til at være sandt – og det er det også. Du skal ikke regne med at finde en offentlig ladestander, hvor du kan få gratis opladning af din elbil. Hvor tit ser du f.eks. at tankstationerne tilbyder gratis benzin? Nej vel.
Vi har ganske vist set eksempler på, at der i forbindelse med åbning af nye offentlige ladestationer er gratis opladning i 1-24 timer - men det hører til sjældenhederne. Så du skal ikke lægge dit kørselsbudget efter gratis opladning, når du er på farten. Det der gratis opladning – det kan du komme til at køre længe efter.
Sådan får du den billigste opladning af din elbil
Så hvis ikke du kan lade gratis, hvordan lader du så billigst din elbil? For lades, det skal den jo.
Det mest praktiske er, at du investerer i din egen ladeboks. Med din egen ladeboks kan du lade din elbil, når elpriserne er lavest. Med app’en EWII Opladning kan du time din opladning, så din opladning sker automatisk, når strømmen er billigst. Og med en serviceaftale oveni har du mulighed for at få fuld refusion af elafgiften på dit strømforbrug.
Hvis du vælger at benytte offentlige ladestandere, kan det være en fordel at nærstudere de forskellige udbyderes priser, da der kan være stor forskel på hvor du får den billigste opladning af din elbil. Nogle udbydere har faste priser, mens andre kører med dynamiske priser som påvirkes af beliggenhed, belægning og tidspunkter på døgnet.
Lynladere er også ofte lidt dyrere end de langsommere ladere. For at få den billigste opladning af din elbil, kan du altså bevidst gå efter almindelige ladere (11-22 kW) eller hurtigladere (50-100 kW) frem for lynladere.
Vi er i gang med at opbygge et stort netværk af ladestandere i hele Danmark, så du kan vælge at lade din elbil ved ladestandere fra EWII, når du er på farten. Allerede nu finder du knap 3.000 EWII ladestandere med dynamiske priser.
Det er vigtigt at forstå, at "gratis" opladning af elbiler ofte kommer med skjulte omkostninger. Uanset om det er gennem nettariffer, elafgifter eller skatteregler på arbejdspladsen, er der altid en pris at betale. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i de reelle udgifter, så du ikke får ubehagelige overraskelser. Det kan du kan læse mere om i artiklen hvad koster det at lade en elbil.
Vil du vide mere?
Hvis du vil have mere indsigt i, hvordan du bedst oplader din elbil, eller hvis du har spørgsmål om dine muligheder, så tag endelig fat i os hos EWII. Vi er klar til at hjælpe dig med at finde den bedste ladeløsning.