Det er ikke overraskende, at elbiler har opnået stor popularitet i Danmark og resten af verden de seneste år. Der findes nemlig adskillige fordele ved elbiler, herunder miljømæssige, økonomiske og praktiske fordele.
Her kan du få et overblik over både fordele og ulemper ved elbiler, som du kan overveje, inden du beslutter dig for at købe en, så du kan vurdere, om det er den rigtige beslutning for dig.
Overvejer du en elbil? Så kig nærmere på vores løsninger.
Fordelene ved elbiler
Der er flere fordele ved elbiler - både miljømæssige, økonomiske og praktiske fordele. Vi dykker ned i fordelene ved elbiler, så du kan blive klogere på, om en elbil er noget for dig.
Reduceret CO2-udledning
En elbil udleder ingen CO2 under kørsel, hvilket er en af deres største miljømæssige fordele. Dog bør du være opmærksom på, at der er CO2-udledning forbundet med produktionen af bilens batteri.
Her er det værd at huske, at der ikke findes el- eller benzindrevet køretøj, som ikke belaster klimaet i en eller anden forstand. Der er også stor forskel på hvor meget de forskellige elbiler belaster klimaet. Så hvis du er på udkig efter en ny elbil, er det måske værd at sondere terrænet grundigt.
Dog kan vi konkludere, at en elbil som udgangspunkt er langt bedre til at udnytte energien sammenlignet med en konventionel benzin- eller dieselbil. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening udnytter en elbil mere end 80 procent af energien i batteriet, hvorimod benzin- og dieselbiler kun udnytter omkring 20 procent.
Du kan dykke mere ned i det miljømæssige aspekt af elbiler i artiklen "Er elbiler egentlig grønnere?"
Ingen udstødningsgasser
Ud over CO2 udleder elbiler heller ikke skadelige gasser som nitrogenoxider (NOx) eller partikler under kørslen. Det bidrager til at reducere luftforureningen, især i tætbefolkede byområder, hvor trafikforurening er et stort problem.
Lavere driftsomkostninger
Som udgangspunkt er der lavere driftsomkostninger ved elbiler. Det skyldes, at elbiler har færre bevægelige og mekaniske dele, der skal serviceres eller udskiftes end benzin- og dieselbiler. Der vil derfor ikke være samme behov for at besøge værkstedet og få skiftet og serviceret de bevægelige og mekaniske dele, som med en benzin- eller dieselbil.
Billigere brændstof
Elektricitet er generelt billigere end benzin og diesel, hvilket resulterer i lavere omkostninger per kilometer og samtidig smitter positivt af på dit brændstofregnskab. Derudover kan mange elbilejere oplade deres biler hjemme med en ladeboks, hvilket kan være mere praktisk og økonomisk fordelagtigt end at skulle tanke op på en tankstation.
Skattefordele, tilskud og refusion
Mange lande, herunder Danmark, tilbyder økonomiske incitamenter for at fremme brugen af elbiler. Det kan være i form af nedsatte eller fradragsberettigede registreringsafgifter, lavere årlige ejerafgifter og mulighed for forskellige former for støtteordninger og tilskud fra både kommunale og nationale myndigheder. Ligeledes er det muligt at få refusion fra sin elafgift.
For at modtage elafgiftsrefusionen fra din ladeboks derhjemme skal du være tilknyttet en ladeoperatør gennem en serviceaftale. Det sikrer, at refusionen administreres korrekt, og at du får de økonomiske fordele direkte på din strømregning. Eksempelvis kan du med en serviceaftale hos EWII modtage 94,63 øre per kWh strøm, du bruger til at oplade din elbil.
Øjeblikkelig acceleration
Elmotorer leverer øjeblikkelig drejningsmoment, hvilket betyder, at elbiler kan accelerere meget hurtigt og jævnt fra stilstand. I modsætning til forbrændingsmotorer, der har en forsinkelse, før de når deres maksimale drejningsmoment, leverer elmotorer kraft øjeblikkeligt. Det gør det lettere og hurtigere at komme op i fart, f.eks. når man kører ind på en motorvej eller skal overhale.
Ulemperne ved elbiler
Selvom der er mange gode fordele ved at eje en elbil, så er der også ulemper, du bør være opmærksom på. Vi undersøger ulemperne ved elbiler nærmere herunder.
Begrænset rækkevidde
En af de store ulemper ved en elbil er, at de har en kortere rækkevidde per opladning sammenlignet med hvad en benzin- eller dieselbil kan køre per kilometer. Ladeinfrastrukturen i Danmark og Europa udvides kraftigt i disse år, men det kræver lidt mere planlægning inden du begiver dig ud på længere ture i en elbil.
Hos EWII ønsker vi at bidrage til den grønne omstilling blandt andet ved at gøre det lettere at være elbilist. Derfor finder du knap 2.500 offentlige EWII ladestandere på tværs af Danmark, så du nemt og hurtigt kan lade din elbil på farten. På den måde kan du lade rækkeviddeangsten blive derhjemme og nyde køreturen.
Længere opladningstid
En af udfordringerne ved elbiler er den længere opladningstid sammenlignet med blot at fylde tanken op med benzin eller diesel.
Selv med tilgængeligheden af lynladere kan det tage mellem 20 og 45 minutter at oplade batteriet til 80 procent kapacitet, afhængigt af hvor mange procent bilen har tilbage på batteriet og hvor stort pres der er på ladestationen. Fuld opladning derhjemme med en standardoplader kan typisk tage mellem 6 og 12 timer. Du kan læse mere om hvor lang tid det tager at lade en elbil op her.
Den længere opladningstid kan være en belastning for dem, der har behov for fleksibilitet i deres kørselsmønstre. Det kan være upraktisk og irriterende, når du skal vente på, at bilen bliver ladet op - og det kan gå ud over din spontanitet i hverdagen.
Hvis du vælger at få installeret en ladeboks derhjemme, kan det hjælpe dig med at løse udfordringen med længere opladningstid. Så kan du også med fordel planlægge dine opladninger, så du lader bilen, når strømpriserne er lavest. Her er det selvfølgelig forudsat, at du har en elaftale med variable elpriser
En elbil er typisk dyrere end en benzin- eller dieselbil
Elbiler er som udgangspunkt dyrere at købe sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Selvom en elbil er billigere i drift, kan den dyre købspris være nok til, at nogle købere holder sig fra at købe en elbil.
Batteriets levetid
Der er delte meninger blandt elbilseksperter og elbilsproducenter om, hvor længe et elbilsbatteri holder. Vi ved, at batterier bliver slidte og kan miste deres kapacitet over tid. For en elbil kan det betyde, at rækkevidden bliver reduceret på sigt og kan bl.a. være en af årsagerne til, hvorfor din elbil lader langsomt. Selvom moderne batterier er designet til at holde længere, er det stadig forbundet med en vis usikkerhed, da vi kun har set de moderne elbiler og batterier på vejene i få år.
Miljøpåvirkning fra batteriproduktion
Elbiler har generelt et lavere CO2-aftryk i deres levetid på grund af deres effektivitet og brug af vedvarende energikilder. Men det er vigtigt at tage højde for hele deres miljøpåvirkning, inklusive produktion og bortskaffelse.
Produktionen af elbiler, især batterierne, kan medføre en betydelig miljøpåvirkning. Ifølge Miljøstyrelsen kan udvinding af råmaterialer som litium, kobolt og nikkel, som bruges i batterierne, have negative miljømæssige og sociale konsekvenser.
Du kan undersøge miljøpåvirkningen nærmere her i artiklen 'Er elbiler egentlig grønnere?'
Begrænset mulighed for anhængertræk
Nogle elbiler har begrænset mulighed for at tilføje anhængertræk. Mens flere moderne elbiler nu tilbydes med anhængertræk, er der stadig mange modeller, hvor det enten ikke er muligt eller er begrænset til lette laster. Det kan være en udfordring for dem, der har brug for at trække tungere anhængere, såsom campingvogne, trailere eller både. Det er vigtigt, at du undersøger specifikationerne for den ønskede elbilmodel, hvis anhængertræk er en nødvendig funktion for dine transportbehov.
Er en elbil det rette valg for mig?
Valget om at skifte til en elbil er personligt og afhænger af mange faktorer. Ved at overveje både fordele, ulemper og dine individuelle behov kan du træffe den rigtige beslutning.
Her er nogle vigtige overvejelser, der kan hjælpe dig med at afgøre, om en elbil er det rette valg for dig:
Kørselsbehov
Evaluer dit typiske kørselsmønster og overvej, om en elbils rækkevidde passer til dine daglige behov. De fleste moderne elbiler har en acceptabel rækkevidde, men det kan være nødvendigt for dig at planlægge længere ture mere grundigt og sikre dig, at opladningsinfrastrukturen på ruterne er tilstrækkelig i forhold til din elbils rækkevidde.
For at øge bekvemmeligheden ved at eje en elbil kan det være en god idé at investere i en ladeboks derhjemme, så du altid kan lade, når det passer dig og når du har brug for det. Overvej også tilgængeligheden af ladestandere på din arbejdsplads og når du er på farten.
Økonomi
Sammenlign de samlede omkostninger ved at eje og køre en elbil med en benzin- eller dieselbiler. Selvom elbiler generelt har lavere driftsomkostninger på grund af billigere brændstof og færre mekaniske dele, er prisen på en elbil højere end på benzin- og dieselbiler. Ligeledes kan omkostninger til batteriudskiftning også være høj. Overvej derfor om din økonomi tillader disse udgifter.
Få en komplet ladeløsning til din elbil med EWII
EWII tilbyder en nem og bekvem ladeløsning. Du får en moderne ladeboks installeret derhjemme, så du er sikret hurtig og pålidelig opladning, der passer til din daglige rutine og kørselsbehov.
Med en serviceaftale fra EWII er du også godt sikret. Aftalen inkluderer løbende vedligeholdelse, drift og opdateringer, samt muligheden for at få fuld refusion af elafgiften på dit strømforbrug. Det betyder, at du kan oplade din elbil uden bekymringer – når det passer dig bedst.
Og vi er naturligvis altid klar til at besvare dine spørgsmål og hjælpe, hvis du mod forventning skulle opleve problemer med din ladeboks.