Virker gadelyset ikke på din vej eller på din gårute, eller passerer du et lyssignal, der fejler, så hører vi meget gerne fra dig, hvis fejlen er sket i det område, hvor vi har ansvaret for driften.
Vi vedligeholder gadebelysningen i Kolding, Haderslev og Vejle og sørger for lys i trafiksignalerne i Kolding og Fredericia.
Fejlmeld gadelys og lyssignaler
Her på siden kan du fejlmelde gadelys eller lyssignaler i Trekantområdet. Vi er klar til at tage os af din henvendelse og sørge for, at lyset er til rådighed, når du har brug for det, hvis der er fejl på lyset i vores områder.
Du kan fejlmelde gadelys og mindre fejl på lyssignaler via nedenstående links.
- Kolding Kommune - Klik her, hvis du vil fejlmelde gade- eller trafiklys i Kolding Kommune
- Haderslev Kommune - Klik her, hvis du vil fejlmelde gade- eller trafiklys i Haderslev Kommune
- Vejle Kommune - Klik her, hvis du vil fejlmelde gade- eller trafiklys i Vejle.
- Fredericia Kommune - Klik her, hvis du vil fejlmelde gade- eller trafiklys i Fredericia
Et lyssignal med sort signal?
Når du ser et trafiklys med sort signal i Kolding eller Fredericia, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan fejlmelde det ved at ringe til EWII på tlf. 73 63 30 50.
Hvad er proceduren for fejlmelding af et gadelys?
Hvis du oplever fejl på gadelyset i din kommune, kan du hurtigt og nemt fejlmelde via vores online formularer. Når vi har modtaget din henvendelse, undersøger vi fejlen, og vi prioriterer opgaverne dagligt.
Nogle fejl kan løses med det samme, mens andre kræver materialer, der skal bestilles hjem, før fejlen kan repareres. Typisk vil der maksimalt være en håndteringstid på 14 dage.
Hvis du ønsker at få besked, når fejlen er løst, kan du anmode om det i formularen.
Hvad er proceduren for fejlmelding af lyssignaler?
Hvis et lyssignal i din kommune går ud (og der dermed er et sort signal), skal du ringe til driftovervågningen hos EWII på tlf. 73 63 30 50. Her står en døgnvagt klar til at assistere dig. Fejlen vil blive forsøgt løst indenfor 2 timer.
Hvis det er en mindre fejl, kan du fejlmelde via links her på siden. I dette tilfælde vil håndteringstiden typisk være cirka 2 dage.
Fun facts om lyssignaler
-
Varighed før skift
En radar på masten kan registrere, hvor meget trafik der er, og om der skal være grønt i længere tid af gangen. For eksempel efter en fodboldkamp, ved kulturevents eller i morgentrafikken. -
Tilpasset hastighed
Volvo tester en løsning, hvor der skrives i displayet, hvor hurtigt du skal køre for at ramme grøn bølge. Desværre er dette endnu ikke implementeret i Danmark. -
Blinke for skift?
Hjælper det at blinke i et kryds for at få lyssignalet til at skifte? Desværre er dette blot en myte – signalet skifter ikke hurtigere af den årsag.
Når du rammer en grøn bølge
Lyssignaler på bestemte strækninger kan snakke sammen. Når det sker vil du opleve en såkaldt grøn bølge, hvor lyssignal efter lyssignal tager imod dig med grønt lys.
Men hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det, fordi der er gravet et kabel ned mellem signalanlæggene, som de via et program kan ”snakke” igennem.
Den grønne er bølge er programmeret til at køre, når der er meget trafik for eksempel om morgenen og eftermiddagen i hverdage.
Det er dog kun de signalanlæg, der har programmet, som kan køre grøn bølge.
Spørgsmål om lyssignaler
Der kan være mange årsager til at et lyssignal går ud, herunder fugt, vand, varme og kulde, hvor relæet slår fra og signalet går ud. Det kan også skyldes snegle og mus, der har søgt ly og varme i skabet. Det er af sikkerhedsmæssige årsager vigtigt, at lyssignaler slukkes, hvis der er fare for fejlsignalering.
I Kolding er det primært firmaet Swarco, som har ansvaret for selve programmeringen af signalanlæggene / styremaskinerne, mens det i Fredericia er ITS-TEKNIK. Det er de firmaer, som laver selve programmeringen efter aftale med kommunerne eller vejmyndighederne. Det er således kommunerne, som styrer omløbstiden, altså hvor lang tid der er rødt eller grønt i hver retning.
Er du træt af altid at vente længe på grønt lys i et lyssignal nær dig? Det er desværre ikke noget, som du kan anmode om at få tilpasset. Det kræver en større omprogrammeringen og planlægges og testes nøje.
Det er forskelligt, hvem der påtager sig opgaverne med drift og vedligeholdelse af signalanlæggene i de forskellige kommuner og Vejdirektoratet. Det er f.eks. Swarco i Sønderjylland og Vejle, EWII Teknik i Kolding, Vejen og Haderslev, mens det kan være en større elektriker virksomhed eller forsyningsselskab i andre kommuner.