Du har fået en e-mail
Vi begynder vores internet historie i de go’e gamle 60’ere. Dengang anderumper var noget man havde i håret og pigtråd var noget man hørte. I 1969 fik det amerikanske forsvar nemlig et gennembrud indenfor computernetværk. For det var her, verdens første e-mail blev afsendt. Og så var grundstenen lagt til at computere kunne kommunikere med hinanden. Det var ganske vist kun halvdelen af e-mailen, der nåede frem. Men al begyndelse er som bekendt svær. Og siden har milliarder af e-mails fundet vejen til den rette modtager.
Dengang var computere tonstunge apparater på størrelse med en mindre planet. Arhg – okay måske knap så store. Men i hvert fald var de store, klodsede, tunge og praktisk talt umulige at flytte (i hvert fald uden en kran). Det står i stor kontrast til nutidens bærbare og tablets.
Internettets fader
Der gik nogle år, før vi fik introduceret internet i Danmark. Vi skal faktisk spole helt frem til 90’erne før de første www-sider poppede op herhjemme. Men før vi når dertil, skal du lige høre om Sir Tim Berners-Lee. Han stod nemlig bag opfindelsen World Wide Web, som du kender under forkortelsen www.
I folkemunde omtales den kløgtige it-ingeniør faktisk som far til internettet. Selvom det i princippet ikke er www, som udgør selve internettet. Betegnelsen www dækker over en kode, der gør, at hjemmesider kan bygges på en måde, så de kan søges frem. Oftest bliver www betegnet som en webbrowser. Belejligt nok, så var det samme gut, der opfandt HTML-kodningen. Som man kunne bruge til at kode sine sider på www.
Det startede med en drøm
Inden den store opfindelse arbejdede Sir Tim Berners-Lee på det schweiziske atomforskningscenter CERN. Og han havde en drøm om at udvikle et system, der kunne håndtere store mængder data. Ud af den ide udviklede Sir Tim Berners Lee verdens første hjemmeside: http://info.cern.ch/
Og så er vi fremme ved 90’erne igen og kigger videre på internet historie tidslinjen. For lige omtrent 1991 blev det muligt for alle med en internetforbindelse at tilgå World Wide Web. Med www som grundlæggende fundament for internettet, dukkede der flere og flere hjemmesider op. Men vi var stadig i den spæde opstart. For nok var der hjemmesider, men der var ingen søgemaskiner. Endnu.
Kontor i garagen
Vi spoler lynhurtigt frem til 1998. For her sker der noget der har påvirket dig, mig – ja, de flest af os der nogensinde har brugt internettet. Larry Page og Sergei Brin – to Ph.d.-studerende fra Stanford Universitetet i Californien har nemlig fået en ide. De fik godt nok ideen om en søgemaskine allerede i 1995 – og det var startskuddet til den søgemaskine du i dag kender som Google.
Virksomheden Google Inc. blev stiftet samme år. Med et kontant indskud fra en investor fra Silicon Valley kunne Larry og Sergei flytte ud fra deres collegeværelse og ind i deres første kontor. De slog sig ned i en garage, der var ejet af Susan Wojcicki (hun er i dag CEO for Youtube, som er ejet af – jeps, Google).
Internet i Danmark
Hvornår blev internettet udbredt i Danmark? Der kan vi ikke pege på en specifik dato og sige ”Det var jo den tredje onsdag i september i 1998”. Nej – det er mere rigtigt at sige, at op gennem halvfemserne blev internet i Danmark mere og mere udbredt. Og ikke kun i Danmark, men i hele verden. Helt specifikke tal på hvor mange af os, der bruger 'nettet' snyder også lidt. Det ændrer sig jo hele tiden.
Læs også om hastighedsudviklingen i bredbåndsforbindelser
I dag kan vi alle komme på og surfe online og hvad vi nu ellers siger i daglig tale - forudsat vi har en telefon, tablet eller anden enhed med internetadgang. Vi kan kommunikere på tværs af landegrænser, over kontinenter, med enkeltpersoner eller hele grupper på en gang. Vi kan handle, se fjernsyn, holde møde med kolleger i San Francisco fra vores egen stue. Medicinalindustrien har endda med held udført computerstyrede operationer, hvor kirurgen sidder i en ende af verden og operer en patient i den anden ende.
Og det er ikke bare mennesker, der bruger internet i dag. Vores hjem er efterhånden fuldstændig omdannet til såkaldte 'smart homes', hvor tv'et, vaskemaskinen, køleskabet, alarmsystemet og kattelemmen er koblet på internettet. Vi lever med andre ord i en verden af 'Internet of things'.
Internet er ikke bare internet
Der findes flere måder at få internet i hjemmet på. Den mest stabile form for internet i Danmark er fibernet. Bliv klogere på, hvad er fibernet helt præcist.
Hvornår skal jeg vælge fiber?
Internet via fibernet giver dig en lang række fordele.
-
Når du ikke vil dele dit internet
Med fibernet er internetforbindelse din - og kun din. Modsat andre teknologier, deler du ikke hastigheden på dit internet med dine naboer -
Når der er en gamer i husstanden
Højhastighedsinternet har mindre ventetid og lagger ikke, og derfor foretrækker især gamere internet via fibernet -
Når du vil arbejde effektivt hjemmefra
Fibernet giver dig stabilt internet med høj oppetid, og kapaciteten muliggør bl.a. hurtigt fildeling og upload af videoer og billeder -
Når du ønsker garanti på dit internet
Når du vælger fibernet fra EWII følger der en tilfredshedsgaranti med - og det uanset hvor mange der er online samtidigt
Det bør du vide om internettets historie
Google blev grundlagt i 1998 af Larry Page og Sergei Brin, som startede virksomheden i en garage i Californien.
Sir Tim Berners-Lee stod bag opfindelsen af World Wide Web
Internettet kom til Danmark i 90'erne, hvor de første www-sider poppede op.