Fibernet i Danmark er populært som aldrig før. Faktisk er fibernet nu danskernes foretrukne bredbåndsteknologi.
Fibernet udbredelsen er i Danmarks 98 kommuner højere end nogensinde. Der udrulles fibernet med sådan en fart, at nu kan gennemsnitligt 7 ud af 10 husstande i Danmark få fingre i det hurtige fiberbredbånd, der følger med udrulningen af fibernet.
Og fibernettet i Danmark forventes at stige i løbet af de næste år i takt med den digitale udvikling.
Måske har du allerede fibernet?
Men det til trods er dækningen af fibernet i de forskellige regioner og kommuner meget forskellig. Det kan derfor være svært at danne sig et overblik over, hvor kan jeg få fibernet. Det hjælper vi med lige her.
Stor forskel på, hvor der er fibernet i Danmark
Bor du i Region Nordjylland, kan 8 ud af 10 husstande få fibernet. Men bor du i Region Sjælland kan kun 6 ud af 10 tilkoble sig fibernettet.
20 procents forskel er meget, og udsvingene bliver kun endnu større i de danske kommuner. Faktisk helt op til 3 gange så stor forskel.
Hvor kan jeg få fibernet?
Bor du i Billund Kommune kan 96% af husstandene tilgå fibernettet. I Dragør Kommune er det kun 30%.
Om du kan få fiberbredbånd afhænger altså meget af, hvilken kommune du bor i.
På Energistyrelsens hjemmeside kan du se hvilken internetteknologi og udbydere af bredbånd og internet, der er mulighed for på din adresse.
Så mange kan få fibernet i Trekantområdet
Procentandelen af husstande i Trekantområdets kommuner, der har adgang til fibernettet.
-
Fredericia: 94 %
-
Kolding: 87 %
-
Middelfart: 86 %
-
Vejen: 91 %
-
Vejle: 89 %
Energiselskaberne står bag fibernet udbredelsen
Fibernet udbredelsen i Danmark har været og er fortsat drevet af energiselskabernes investeringer i udrulningen af fibernet infrastrukturen. Igennem mange år har vi som samfund investeret i fibernettet i Danmark gennem Bredbåndspuljen, som energiselskaberne har kunnet søge om midler til fibernet udbredelsen i primært landområderne.
På fibernet i Danmark kortet herunder kan du se hvilke energiselskaber, der er ansvarlige for fibernet udbredelsen i hvilke områder.
Kilde: Energiselskabernes fibernet, Dansk Energi, 2021
Trekantområdet i førertrøjen på fibernet
Et adresseopslag for de 5 kommuner i Trekantområdet afslører hurtigt, at fibernet udbredelsen er høj i Danmark.
Samtidig er udsving for fibernetdækning langt fra ligeså store i Trekantområdet, som andre regioner i Danmark. Andelen af husstande med adgang til fibernet i de 5 kommuner ligger et godt stykke over landsgennemsnittet på 72%.
Så mange kan få fibernet i Trekantområdet:
I Vejle har 89 % af husstandene adgang til fibernettet, i Fredericia kan 94 % få internet via fibernettet, 86 % i Middelfart, i Kolding har 87 % adgang til fibernet og i Vejen har 91 % mulighed for at få internet via fibernet.
Bor du i Trekantområdet, er der med andre ord stor sandsynlighed for, at du allerede kan få fiberbredbånd. Desuden er vi med fibernet på vej i en retning, hvor flere og flere kan forvente at få adgang. Dermed bliver svaret til hvor er der fibernet i Danmark altså mere og mere dækkende.
Er du alligevel blandt de få i de 5 kommuner, der endnu ikke kan få fiberbredbånd, så er fibernettet måske snart på vej.
Se om du allerede kan få fibernet
Åbent fibernet i Danmark giver flere fiber udbydere
De seneste år har energiselskaberne åbnet deres fibernet infrastruktur for andre fiber udbydere. Det betyder, at du kan vælge mellem flere forskellige fiber udbydere på de fleste adresser i Danmark.
Du kan f.eks. få internet fra EWII via dit lokale fibernet i stort set hele Jylland, på Fyn og Sjælland (minus Region Hovedstaden). EWII har nemlig aftaler med nedenstående fibernetselskaber om at bruge deres fiberinfrastruktur, så du kan få glæde af fordelene ved at være kunde hos EWII:
- EWII
- EnergiFyn
- Fibia
- Nord Energi
- Norlys
- RAH Fiber
- SEF
- TDC Net
- Thy-Mors Energi
Når du bestiller fibernet fra EWII, får du lynhurtigt internet med 100 % tilfredshedsgaranti.
Godt at vide om fibernet i Danmark
Du kan bruge EWIIs adressetjekker for at finde ud af, om du kan få fibernet fra EWII
Fibernet dækker 98 kommuner i Danmark, og det er blevet danskernes foretrukne bredbåndsteknologi.