Hvad er vedvarende energi?

Vedvarende energi eller grøn energi, er energi, der kan udvindes og udnyttes samtidigt med at den fornyer sig selv og derfor ikke slipper op.
Solen skinner på solceller. Det giver vedvarende energi eller grøn energi, som det også kaldes. Men hvad er vedvarende energi ?

Hvad er grøn energi?

Grøn energi, også kendt som vedvarende energi, er energi, der produceres på en måde, der er skånsom for miljøet. Den kommer fra naturens egne kræfter som sol, vind, vand og jordvarme. Det er ressourcer vi aldrig løber tør for, i modsætning til olie og gas, som kan være brugt op inden 2050. Det særlige ved grøn energi er, at den ikke udleder CO2 eller andre skadelige stoffer, eller at udledningen kan opvejes via forskellige metoder, så den samlede påvirkning på klimaet er minimal.

Når du vælger grøn energi, vælger du at støtte produktionen af energi, der ikke belaster vores planet på samme måde som fossile brændstoffer som olie, kul og gas. Fossile brændstoffer er en begrænset ressource og udleder store mængder CO2, hvilket bidrager til klimaforandringer. Grøn energi er derimod klimavenlig og uendelig, så længe solen skinner, vinden blæser, og vandet strømmer.

Desuden bliver teknologien bag grøn energi konstant udviklet, hvilket gør det lettere og billigere at producere. Flere og flere vælger derfor grøn energi, fordi det ikke kun er godt for miljøet, men også en langsigtet økonomisk fordel.

Solceller på hustag

Solceller

Potentialet for solenergi i Danmark er 35 gange større end den nuværende mængde, der bliver produceret. Du kan udnytte solens stråler ved at sætte solceller på taget af din bolig. Når der er sollys, omdanner et solcelleanlæg lyset til energi, som du kan bruge i din bolig.

Anlægget er ikke direkte afhængigt af sollyset. Selvom det er overskyet eller tåget vil et solcelleanlæg stadigvæk producere strøm. Det er fordi, det ikke er solens stråler, men lyset fra solen, der producerer strøm. Solceller producerer dog bedst i solskinsvejr, men der vil ofte være el nok til at forsyne et gennemsnitligt hjem.

Jordvarme

Jordenergi er en vedvarende energiform, som endnu ikke er særlig udbredt i Danmark.

Jordvarme fungerer ved at bruge energien fra solens stråler, som er lagret i det øverste jordlag. Jordenergi er en glimrende kilde til grøn energi, da den kan producere strøm hele året rundt. Jorden er nemlig god til at opbevare energi.

Ofte vil et jordvarmeanlæg være en dyr investering - men kunne betale sig på længere sigt.

Dreng får vand i hovedet med bruser

Solvarme

Du kan udnytte solens varme via et solvarmeanlæg til at producere varmt brugsvand og varme til din bolig.

Et solvarmeanlæg består af en solfanger og en lagertank. Solfangeren kan placeres flere steder, men helt optimalt på en sydvendt tagflade med en hældning på 45°. 

Med et solvarmeanlæg kan du få dækket op til 65 % af husstandens varmtvandsforbrug.

Varmepumpe

Varmepumper er en energirigtig varmeløsning og et godt alternativ til olie, gas og elvarme. Især hvis du har et ældre olie- eller gasfyr kan du med fordel skifte til varme fra en varmepumpe. Ikke nok med at du sparer klimaet for en masse CO2, så sparer du også ca. 25 % på din varmeregning. 

En varmepumpe kan bruges som enten supplerende eller primære varmekilde, ligesom du også kan vælge, om du ønsker luft-til-luft eller luft-til-vand teknologi.

Mark af trekløvere

Hvad kan du gøre for klimaet?

Du har selv gøre en forskel derhjemme, for eksempel ved at sætte solceller op. Så kan du selv producere strøm ved hjælp af solens energi i stedet for at bruge energi fra fossile brændstoffer. Vindenergi og vandkraft er også effektive løsninger inden for grøn energi. De er dog ikke helt så nemme at implementere i sit private hjem.

Hvis solceller ikke er en mulighed, kan du vælge at få en grøn strøm fra dit elselskab, som hos EWII, hvor du kan vælge en grøn elaftale.

Når du vælger en grøn elaftale baseret på 100% vedvarende energi, hjælper du ikke kun miljøet, men kan også spare penge.

Fordele og ulemper ved vedvarende energi

Det er sjældent, at der kun er fordele - det gælder også for vedvarende energi. Selvom der er nogle udfordringer, er fordelene ved grøn energi så store, at den stadig er en af de bedste løsninger for en klimavenlig fremtid.

Fordele ved grøn energi

Grøn energi har en række klare fordele. Først og fremmest kommer den fra uendelige ressourcer som sollys, vind, og vand, hvilket betyder, at vi aldrig løber tør for dem. Det gør grøn energi til en stabil og sikker kilde på lang sigt. Desuden er produktionen af grøn energi markant mere miljøvenlig, da den ikke udleder CO2 eller andre skadelige stoffer, som bidrager til klimaforandringer. Grøn energi hjælper derfor med at reducere vores samlede CO2-udledning og er et vigtigt skridt i retning af en mere bæredygtig fremtid.

En anden fordel er, at grøn energi ofte kan være billigere at producere på sigt, især når teknologien bliver bedre og mere udbredt. For eksempel er prisen på solceller faldet markant de sidste par år, og flere mennesker og virksomheder vælger nu at investere i egne solcelleanlæg. Samtidig skaber den grønne energisektor nye job og økonomiske muligheder, hvilket kan styrke lokal økonomi og fremme innovation

Ulemper ved grøn energi

Selvom grøn energi har mange fordele, er der også nogle udfordringer. En af de største ulemper er, at grøn energi er afhængig af naturens kræfter, som vi ikke altid kan kontrollere. For eksempel producerer solceller ikke energi om natten, og vindmøller kræver vind for at generere strøm. Det betyder, at produktionen kan være uforudsigelig og variere fra dag til dag eller sæson til sæson.

Derudover kræver grøn energi ofte specielle placeringer for at være mest effektiv. Solceller skal installeres, hvor der er mest muligt sollys, og vindmøller fungerer bedst i åbne, blæsende områder, som ved kysten. Det kan begrænse, hvor og hvordan grøn energi kan udnyttes optimalt. Endelig er der udfordringen med energilagring. Fordi produktionen kan variere, er det vigtigt at kunne gemme overskydende energi til senere brug, hvilket kræver avancerede og til tider dyre teknologier.

Bliv klogere på

CO2 er en lugtfri og usynlig gasart, der også går under navnet kuldioxid eller carbondioxid. Den opstår bl.a. ved fotosyntese og respiration, altså udånding. CO2 er derfor i sig selv ikke farlig, da den er en naturlig del af vores hverdag.

Kul, gas og olie er bl.a. en del af det, vi benævner som fossile energikilder eller brændstoffer.

Hvad bruger vi fossile brændstoffer til?

De fossile brændstoffer bliver ofte brugt i forbindelse med opvarmning af dit hjem. Måske har du et olie- eller naturgasfyr. Det er disse fossile energikilder, vi skal skifte ud på vejen til en grøn omstilling, hvor CO2 skal minimeres.

Grøn strøm produceres primært fra vedvarende energikilder, mens konventionel strøm ofte kommer fra forbrænding af fossile brændstoffer. Ved at vælge grøn strøm kan du reducere din CO2-udledning og støtte en mere klimavenlig energiproduktion.

Læs mere om grøn strøm

Dit elforbrug påvirker CO2-udledningen, da produktionen af elektricitet ofte involverer forbrænding af fossile brændstoffer som kul, gas eller olie. Disse processer frigiver CO2 og bidrager til drivhuseffekten.

Følg udviklingen i elpriser time for time, så du kan planlægge dit elforbrug, så du bruger strøm, når den udleder mindre CO2.

Dit grønne aftryk

Hvad er grøn strøm?

Hvad er grøn strøm, og hvordan kan EWII levere grøn strøm? Grøn strøm i Danmark kommer fra flere vedvarende energikilder.