Billig strøm om natten - er det en myte?
Størstedelen af strømmen, som bliver brugt om natten, kommer ofte fra vedvarende energikilder. Om natten bliver der generelt brugt mindre strøm, fordi de fleste af os sover, så i de sene timer følger produktionen af strøm fra især vindmøller og vandkraft ret godt med forbruget.
Så skal man bruge ordet 'typisk' om strøm om natten, må det være, at andelen af strøm fra vedvarende energi til rådighed i din stikkontakt typisk er højere om natten end i dagtimerne - fordi efterspørgslen på el er mindre, når landet sover.
Men at strøm typisk er billigst om natten, kan man ikke sige længere.
Selvom efterspørgslen på strøm er mindre om natten, er udbuddet af strøm ikke længere så konstant som det tidligere har været. Og det påvirker prisen på din strøm - uanset tidspunktet på døgnet.
Hvornår er strøm billigst?
Med det lavere udbud af strøm om natten, er det altså ikke en selvfølge, at strømmen er billigst om natten. Du skal derfor selv gøre noget aktivt, hvis du skal have billig strøm om natten. Hvis du har en elaftale, hvor din elpris afregnes på timebasis, kan det betale sig for dig løbende at følge med i de aktuelle elpriser. På den måde kan du se, hvornår strømmen er billigst og planlægge dit forbrug efter hvornår der er billig strøm.
Viser det sig, at der er billig strøm om natten, så gælder der tre forudsætninger, før du kan få glæde af den lave elpris.
- Du skal flytte dit strømforbrug til om natten.
- Dit elnetselskab skal via din fjernaflæste elmåler kunne rapportere dit elforbrug på timebasis.
- Din el-leverandør skal kunne afregne dit elforbrug for hver time via såkaldt flexafregning.
Som privatkunde kan du hos mange af landets elnetselskaber og leverandører af el få dit elforbrug afregnet på timebasis. Det kan du selvfølgelig også hos EWII, hvis du vælger en timepris-elaftale. Læs mere om aftalen på linket, og se hvor nemt det er at skifte til EWII.
Skær ned på dit elforbrug - det er altid billigst
En anden måde at spare på elprisen og dit CO2 aftryk - også om natten og uden at du skal sætte dig ind i, hvilken elaftale du har - er at spare på dit energiforbrug. Vi har derfor samlet et par tips til, hvordan du på en nem måde kan ændre dine energivaner.
Hvordan kan jeg ændre mine energivaner?
”Kogespidsen” er tidsrummet mellem kl. 17-20, hvor flest danskere bruger strøm til madlavning, tøjvask, osv. Det er her danskernes elforbrug har sit spidspunkt – og elnettet sin maksimale belastning.
Fire tips til hvad du kan gøre for at ændre dine vaner i ’kogespidsen’:
- Sæt opvaskemaskinen i gang, når du går i seng, eller programmér den til at starte om natten.
- Sortér dit vasketøj om aftenen og start tøjvasken om natten.
- Sæt gerne stikket til elbilen i kontakten, når du kommer hjem fra arbejde, men vent med at lade bilen op til nattetimerne.
- Skru ned for dit jordvarmeanlæg eller varmepumpe i tidsrummet mellem kl. 17-20
Hvis du følger de fire tips, kan der være penge at spare på elregningen. Men ændringerne i dine energivaner hjælper kun, hvis du har en elaftale, der honorerer dig for at lægge dit energiforbrug om. Nemlig en elaftale med flexafregning. Klik på linket herunder og tjek med det samme om du har den rigtige elaftale.
2 måder at få mere fleksibilitet i dit elforbrug
Ofte stillede spørgsmål
Det første skridt mod billigere strøm, er at gennemgå din elaftale og vurdere, hvorvidt du har den rette aftale til netop dit forbrug. Hvis du f.eks. har en aftale med afregning på timebasis, kan du holde øje med hvornår strømmen er billigst og planlægge dit forbrug derefter. Læs mere om variable elaftaler her
Hos EWII har vi gjort det nemt og simpelt at følge elpriser time for time. Du kan følge med i det lige her
Det er naturligvis meget forskelligt hvad en husstand bruger af strøm. Hvor mange bor i husstanden? Har du elbil? Får du din varme fra en elradiator eller en varmepumpe? Mødes du med vennerne og køre med modeltog i kælderen hver mandag aften? Den slags spiller ind på elforbruget.
Vores bedste svar er, at en voksen bruger gennemsnitligt 1.600 kWh om året. For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt elforbrug cirka 4.500 kWh om året.
En stor del af din samlede elpris går til afgifter til staten, moms og transportudgifter, som er ens, uanset hvilken elaftale og elleverandør du vælger. Læs mere om elprisens sammensætning
Det er kun den del, der betales til din elleverandør, som du selv kan påvirke.
Elpris og abonnement - til dit elselskab
Betaling for el til din elleverandør er fordelt på dit elabonnement, som er en fast månedlig ydelse, og på din kWh-pris. Hos EWII har vi en lav abonnementspris og nogle af markedets laveste elpriser på strøm – helt uden binding og uden ekstra gebyrer.
Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt, at du ikke kun sammenligner kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer, som du betaler i dag.
Nej, det er som udgangspunkt gratis at skifte leverandør. Der er ingen oprettelsesgebyrer, og vi klarer overflytningen for dig.
Vi oplever dog, at enkelte eludbydere kan finde på at opkræve dig et gebyr for ikke personligt at opsige dit abonnement. Vi anbefaler derfor, at du selv opsiger dit abonnement hos din nuværende elleverandør. Og gerne skriftligt, så du har dokumentationen for din opsigelse.
Kontakt os på 70 55 55 55 og hør nærmere. Du kan også se vores guide til at skifte elselskab