
Hvornår er strømmen billigst - og hvorfor?
Det korte svar? Det afhænger af både efterspørgsel og udbud - og det svinger i løbet af dagen.
Om natten bruger vi generelt mindre strøm, fordi de fleste af os sover. Samtidig fortsætter vindmøller og vandkraft med at producere strøm. Det betyder, at andelen af vedvarende energi i din stikkontakt ofte er højere om natten end i dagtimerne. Derfor har det længe været almindeligt at sige, at strømmen er billigst om natten.
Men det har ændret sig.
I dag er det ikke længere en selvfølge, at strømmen er billigst om natten. Selvom efterspørgslen stadig er lav i nattetimerne, er udbuddet af strøm blevet mere uforudsigeligt. Det skyldes, at vi får en større del af vores strøm fra vind og sol - og de producerer, når det blæser og solen skinner - uanset tidspunkt på døgnet.
Så selvom det stadig ofte er en god idé at sætte opvaskemaskinen eller elbilen til om natten, kan strømmen faktisk også være billig midt på dagen - særligt når vinden rusker eller solen bager ned og leverer masser af grøn strøm.
Sådan holder du øje med elprisen
Derfor gælder det om at holde øje. Har du en elaftale med timepris, kan det betale sig at følge med i elpriserne time for time. Så kan du bruge strømmen, når den er billigst - uanset om det er klokken tre om natten eller to om eftermiddagen.
Du kan nemt følge udviklingen i elpriserne i vores energiapp, og planlæg dit forbrug, når strømmen er billigst og grønnest.

Sådan vælger du den rette elaftale
Vil du udnytte strømmen, når den er billigst? Så kan en elaftale med timepris være en god løsning. Hos EWII tilbyder vi forskellige aftaler - alt efter om du prioriterer fleksibilitet, tryghed eller grøn energi.
Timepris – elprisen følger markedet time for time.
Grøn Timepris – samme som Timepris, men med strøm fra vedvarende energikilder.
Prisloft – el til timepris, men med et loft over prisen, så du er sikret mod store udsving.
Husk, at transport og afgifter varierer - uanset hvilken aftale du har. Nettariffen er ofte dyrest mellem kl. 17-21, hvor der bliver brugt mest strøm samtidig. Omvendt er nettariffen billigst om natten fra 00.00 til 06.00, hvor der bruges mindst strøm. Læs om nettariffer og forstå din transportomkostninger
Vælg den løsning, der passer til dit temperament og din økonomi.
Er du i tvivl? Tag eltesten og find den rette aftale til dig
Strømpriser - hvad påvirker dem?
Hvornår er strømmen billigst?
- Tidspunkt: Ofte mellem kl. 00.00 og 06.00.
- Efterspørgsel: Når efterspørgslen på strøm er lav.
- Produktion: Når vinden blæser og solen skinner, og der produceres meget grøn energi.
- Ugedag: Typisk på hverdage om natten og formiddagen – og i weekenden om natten og eftermiddagen.
- Årstid: Sommerhalvåret, hvor nettarifferne og efterspørgslen er lavere.
Hvornår er strømmen dyrest?
- Tidspunkt: Typisk mellem kl. 17.00 og 21.00.
- Efterspørgsel: Når mange bruger strøm på samme tid – fx til madlavning og vask.
- Produktion: Når der ikke produceres nok vedvarende energi.
- Ugedag: Hverdage om morgenen og aftenen – og i weekenden om morgenen og aftenen.
- Årstid: Vinterhalvåret, hvor både efterspørgslen og nettarifferne er højere.
Ligegyldigt hvornår du bruger strøm, så vær opmærksom på, at elprisen svinger. Så hold øje med elpriserne time for time

Brug strømmen, når den er billigst
Du behøver ikke ændre hele din hverdag for at spare på strømmen. Små justeringer kan gøre en stor forskel – både for din elregning og for klimaet.
Kender du "kogespidsen"?
Mellem kl. 17 og 21 er elforbruget i Danmark på sit højeste. Det er her, de fleste laver mad, vasker tøj og bruger mest strøm. Det kalder vi "kogespidsen" – og det er samtidig det dyreste tidspunkt på døgnet at bruge strøm. Især i vinterhalvåret, hvor nettarifferne også er højere.
Derfor kan det betale sig at flytte noget af dit forbrug væk fra de travle timer. Har du en elaftale med timepris, kan du nemlig spare penge ved at bruge strømmen, når den er billigst.
Spar penge – og skån klimaet
Prøv de her små ændringer i din hverdag:
- Vent med at oplade elbilen, til strømmen er billig.
- Sortér vasketøj om aftenen og vask i de billige nattetimer.
- Bag boller til madpakken tidligt om morgenen.
- Start opvaskemaskinen, når du går i seng – eller sæt den til at starte om natten.
- Skru ned for varmepumpen eller jordvarmen i tidsrummet 17-21.
Hos EWII betaler du kun for det, du faktisk bruger – og vi afregner bagud hver måned. I vores energiapp kan du altid følge med i elpriserne og dit eget forbrug time for time.
Men husk: De her tips giver kun en besparelse, hvis du har en variabel elaftale. Det er nemlig kun dér, du bliver belønnet for at flytte dit forbrug væk fra de dyre timer.
Ofte stillede spørgsmål
Det første skridt mod billigere strøm, er at gennemgå din elaftale og vurdere, hvorvidt du har den rette aftale til netop dit forbrug. Hvis du f.eks. har en aftale med afregning på timebasis, kan du holde øje med hvornår strømmen er billigst og planlægge dit forbrug derefter. Læs mere om variable elaftaler her
Hos EWII har vi gjort det nemt og simpelt at følge elpriser time for time. Du kan følge med i det lige her
Det er naturligvis meget forskelligt hvad en husstand bruger af strøm. Hvor mange bor i husstanden? Har du elbil? Får du din varme fra en elradiator eller en varmepumpe? Mødes du med vennerne og køre med modeltog i kælderen hver mandag aften? Den slags spiller ind på elforbruget.
Vores bedste svar er, at en voksen bruger gennemsnitligt 1.600 kWh om året. For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt elforbrug cirka 4.500 kWh om året.
En stor del af din samlede elpris går til afgifter til staten, moms og transportudgifter, som er ens, uanset hvilken elaftale og elleverandør du vælger. Læs mere om elprisens sammensætning
Det er kun den del, der betales til din elleverandør, som du selv kan påvirke.
Elpris og abonnement - til dit elselskab
Betaling for el til din elleverandør er fordelt på dit elabonnement, som er en fast månedlig ydelse, og på din kWh-pris. Hos EWII har vi en lav abonnementspris og nogle af markedets laveste elpriser på strøm – helt uden binding og uden ekstra gebyrer.
Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt, at du ikke kun sammenligner kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer, som du betaler i dag.
Nej, det er som udgangspunkt gratis at skifte leverandør. Der er ingen oprettelsesgebyrer, og vi klarer overflytningen for dig.
Vi oplever dog, at enkelte eludbydere kan finde på at opkræve dig et gebyr for ikke personligt at opsige dit abonnement. Vi anbefaler derfor, at du selv opsiger dit abonnement hos din nuværende elleverandør. Og gerne skriftligt, så du har dokumentationen for din opsigelse.
Kontakt os på 70 55 55 55 og hør nærmere. Du kan også se vores guide til at skifte elselskab