Strømsluger eller støvs(l)uger?

Har du nogensinde undret dig over, hvor meget strøm din støvsuger bruger? Eller måske er du nysgerrig efter at vide, hvor energieffektiv en robotstøvsuger er i forhold til en traditionel støvsuger? Lad os dykke ned i verdenen af støv, skidt og strøm!

Hvor meget strøm bruger en støvsuger?

Før vi begynder vores dyk ned i støvsugerens elektriske verden, lad os først få en grundlæggende forståelse af, hvad strømforbrug egentlig er. Strømforbrug er den mængde elektricitet, som et apparat bruger, mens det er i brug. Det måles normalt i watt (W) eller kilowatt (kW), og det kan variere afhængigt af apparatets effektivitet og ønskede ydeevne. Når vi skal regne strømforbruget ud, så skal vi kende tre faktorer.

1 - apparatets effekt i watt

2- antallet af timer, vi bruger apparatet i. 

3 - elprisen

Så går vi lige skridtet videre med eksemplet. Vi siger at støvsugerens effekt er 750 watt. Og vi støvsuger i en time til en elpris på 2,5 kroner. Så kan vi regne watt om til kilowatt ved at dividere med 1.000. 

750 watt divideret med 1000 = 0,75 kWh

Støvsuger vi i en time, så bruger vi 0,75 kWh som vi ganger med elprisen på 2,50 kr.

0,75 kWh x 2,50 kroner = 1,875 kroner. Det koster én times støvsugning i dette eksempel. Det varierer naturligvis efter hvilken model af støvsuger du har. Og så er der også det lille aber dabei, at din støvsugers alder spiller ind. Jo ældre den er - jo mere strøm bruger den.

Hvordan måler vi strømforbruget for en støvsuger eller en robotstøvsuger?

Det er heldigvis en ret enkel proces. Du kan bruge et strømmålerinstrument, der sættes mellem stikkontakten og apparatet for at registrere, hvor meget elektricitet der forbruges. Disse målerinstrumenter er ret smarte og kan give dig en nøjagtig måling af strømforbruget for din støvsuger eller robotstøvsuger.

Der er også forskellige faktorer, der kan påvirke strømforbruget for en støvsuger eller robotstøvsuger. For eksempel kan støvsugere med forskellige sugestyrker og indstillinger have varierende strømforbrug. Nogle støvsugere har også indbyggede energibesparende funktioner, der kan hjælpe med at reducere strømforbruget.

Det er også vigtigt at bemærke, at strømforbruget kan variere afhængigt af, hvordan og hvor ofte du bruger din støvsuger. Hvis du bruger den i længere tid eller på højere indstillinger, vil den naturligvis bruge mere elektricitet. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, hvordan du bruger din støvsuger og finde den rette balance mellem effektivitet og strømforbrug.

Hvor meget strøm bruger en robotstøvsuger?

Lad os nu kaste et blik på robotstøvsugere og deres strømforbrug. Disse små hjælpere har vundet popularitet i hjem over hele verden, men hvor meget strøm bruger de egentlig?

Vi kan regne strømforbruget ud, på samme måde som eksemplet tidligere.

Robotstøvsugerens effekt i watt – lad os sige vi regner med en støvsugermodel, som har en effekt på 40 watt.

40 watt divideret med 1000 = 0,04 kWh

Robotstøvsugeren bruger 0,04 kWh i timen.

0,04 kWh x 2,50 kroner = 0,1 kr. Det er faktisk ikke en særlig høj timepris. Til gengæld bruger en robostøvsuger strøm på at være standby.

Hvis du sætter den lille robot til at suse rundt i hjemmet én time om dagen, så ender du på et forbrug på cirka 36 kroner om året. 

Hvordan fungerer en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger er designet til at gøre støvsugning til en leg. Den bruger en kombination af sensorer, børster og sugekraft til at navigere rundt i dit hjem og opsamle støv og snavs. Strømforbruget i en robotstøvsuger afhænger primært af dens motor og batterikapacitet. Jo større batterikapacitet, jo længere kan robotstøvsugeren køre på en opladning og dermed bruge mere elektricitet.

Lad kampen begynde: Støvsuger vs robotstøvsuger

Generelt har traditionelle støvsugere en tendens til at bruge mere strøm sammenlignet med robotstøvsugere. Dette skyldes primært robotstøvsugerens mindre og mere energieffektive motorer samt dens evne til at bruge sensorteknologi til at optimere ruten og maksimere støvsugningseffektiviteten.

Mens en traditionel støvsuger kan have en wattværdi på flere hundrede watt, bruger de fleste robotstøvsugere mellem 20 og 40 watt under normal drift.

Effektivitet og strømforbrug

Når det kommer til strømkamp, er det ikke kun antallet af watt, der betyder noget. Effektivitet spiller også en stor rolle. En traditionel støvsuger kan være mere kraftfuld, men det betyder ikke nødvendigvis, at den er mere effektiv. Robotstøvsugere kan være mindre kraftfulde, men de kan arbejde mere intelligent og dække store områder uden at bruge alt for meget strøm. Så i effektivitetens navn kan robotstøvsugere have en klar fordel.

Tips til at spare strøm med din støvsuger

Men hvad nu hvis du gerne vil minimere strømforbruget med din støvsuger, uanset om det er en traditionel støvsuger eller en robotstøvsuger? Lad os se på nogle nyttige tips til at mindske strømforbruget.

  1. Vælg en støvsuger med lavere wattværdi

    Jo lavere wattværdi, desto mindre strøm forbruger støvsugeren.
  2. Brug den rigtige sugestyrke

    Vælg den korrekte sugestyrke til opgaven. Hvis du kun skal samle lettere støv, indstil sugekraften lavt og spar energi.
  3. Hold støvsugeren vedligeholdt

    Rens filtre og beholdere regelmæssigt for at sikre, at støvsugeren fungerer optimalt og bruger mindre strøm.
  4. Brug støvsugeren med omtanke

    Planlæg din støvsugning, så du undgår unødvendig gentagelse og sparer tid og energi.

Fremtidige tendenser inden for strømeffektivitet

Lad os slutte af med at kigge ind i fremtidens krystalkugle og se, hvad der venter os i verden af strømeffektivitet. Med den teknologiske udvikling ser fremtiden ret strålende ud. Vi kan forvente endnu mere intelligente robotstøvsugere med længere batterilevetid og lavere strømforbrug. Hvem ved, måske en dag vil du have en støvsuger, der både kan rydde op og lade dit hjem dufte som friske cookies.

Hænder regner på regnemaskine

Dit forbrug

Snydt af en sælger af el?

Se hvad du skal gøre, hvis du føler dig bondefanget

Julekæde med varmt lys ved guldfarvet julekugler

Dit forbrug

Dit strømforbrug juleaften afslører dine vaner

Mon du også har disse vaner?

Dit forbrug

Kan jeg tænde mit julelys i år?

Siger du JA eller NEJ til julelys i år? Måske er du i tvivl, om det bliver for dyrt, eller om det er okay at pynte op med en enkelt lyskæde uden at elregningen løber løbsk.