Nettariffen varierer i løbet af døgnet og sæson
Nettariffen har tidligere været den samme, uanset hvornår på døgnet strømmen blev brugt. Men det er i dag ændret til, at transport af strøm varierer hen over døgnets timer. Nogle timer er pris på transport af el dyrere – og andre tidspunkter er det billigere.
Nettariffen er fastsat efter, hvornår elnettet er mest belastet – både i forhold til døgn og sæson. Så når elnettet er mest belastet, vil transport af strømmen være dyrere.
Og hvad betyder det så? Det forklarer vi nærmere.
Nettariffer
I januar 2023 kom der en ny tarifmodel 3.0, som flere netselskaber har indført. Det betyder, at prisen på tariffen varierer inden for tre tidsperioder i løbet af døgnet. Det er dyrest af få transporteret strøm i timerne fra kl. 17-21. Til gengæld er nettariffen billigere om natten.
Om vinteren vil nettariffen ligeledes være højere, da vi typisk bruger mere strøm på denne tid af året. Så fra oktober til marts vil du opleve en højere nettarif end fra april til september. Se aktuelle priser for nettariffen for TREFOR Elnet.
I illustrationen kan du se et eksempel for en kunde i TREFOR Elnets forsyningsområde. Den viser, hvornår nettariffen er billigst (ved lavlast) og dyrest (ved højlast) i løbet af døgnet.
Så nu er der endnu mere grund til at overveje om noget af dit elforbrug kan flyttes til de billige timer - f.eks. om natten.
Hvor meget stiger min nettarif?
Der findes ikke et svar der gælder for alle. Fordi det afhænger af, hvor du bor. Det er nemlig din adresse, der er afgørende for hvilket elnetselskab, du er tilknyttet.
Hvert elnetselskab i Danmark er et naturligt monopol og ansvaret for at vedligeholde og udbygge elnettet i et geografisk område. Og geografien påvirker prisen. I nogle områder er anlægsarbejdet dyrere end andre steder – og så vil det også blive dyrere for kunderne.
Forsyningstilsynet holder tæt øje med elnetselskaberne og godkender hvordan elnetselskaberne regulerer elnettariffen.
Er du i tvivl om, hvilket elnetselskab du hører til?
Hvad betyder det for mig?
Måske har du en fast pris på din strøm. Eller en variabel pris. Men uanset hvad så er det fremover billigst for dig, at få transporteret strømmen mellem midnat og kl. 6 om morgenen. Den periode kaldes lavlast. Og det vil være dyrest at få transporteret strømmen i timerne fra kl. 17-21 – i den periode, der kaldes spidslast.
Du skal dog lige være opmærksom på, at selvom prisen for transport er høj – altså at nettariffen er høj – så kan prisen på den rene strøm godt være billig.
Hvad kan jeg gøre ved stigende nettariffer?
Det bedste råd herfra er, at du er opmærksom på, hvornår på døgnet du bruger strøm. Og naturligvis er det lige så vigtigt som altid, at du gør hvad du kan for at spare på strømmen.
Hvis du vil yderligere ned i pris er en mulighed en elaftale, der afregnes time for time. De såkaldte elaftaler med flexafregning. Hvis dit elforbrug kan flyttes til timer, hvor både timeprisen på el og prisen på din nettarif er i bund, så vil du opnå besparelser på din elregning.
Hvorfor ændrer nettariffen sig?
I de senere år er det danske elnet blevet mere og mere udfordret. Flere og flere danskere har anskaffet sig en elbil og generelt bruger vi mere strøm i de danske hjem end tidligere.
Det sætter elnettet under et enormt pres. Så derfor er den nye nettarif et forsøg på at ’flytte forbruget’. Hvis færre af os tanker strøm på elbilen kl.18, hvor vi for øvrigt også gamer, streamer tv, vasker tøj, sætter opvaskeren i gang og laver mad, og i stedet fordeler vores forbrug lidt ud over dagen – så vil vores elnet takke os. Eller det vil i hvert fald blive skånet lidt – og på den måde fjerner vi noget af presset på elnettet.
En anden – og ikke uvæsentlig årsag – er strømtab. For når strøm skal transporteres over store afstande – f.eks. fra en vindmølle ude på havet ind til en forbruger, så sker der strømtab undervejs på ruten. Og med de stigende priser på strøm, så kan elnetselskaberne se frem til et større økonomisk tab – som følge af strømtab. Og de penge skal dækkes ind.
Godt at vide om nettariffer
Ja, det er der. Din nettarif er afhængig af hvilket elnetselskab, der transporter strømmen til din adresse - du vælger ikke selv. Elnetselskabernes priser er ikke ens i hele landet. Du kan se hvilket elnetselskab, du er tilknyttet på din seneste elregning.
Prisen for transport af strøm - også kaldet nettarif, udgør kun en del af din samlede elregning. Men når den del stiger og forskellen på billige og dyre tidspunkter vokser, så kan du naturligvis også se det på din elregning.
Formålet med de tre prisniveauer for transport af strøm er, at få forbrugerne til at fordele deres strømforbrug mere jævnt over døgnet. Ved at fordele strømforbruget mere jævnt, udnytter vi i fællesskab elnettet bedre og hjælper klima og miljø.
På nogle tidspunkter er vores strømforbrug nemlig så højt, at vi mangler klimavenlig strøm fra sol og vind i elnettet, så vi må producere el med f.eks. gas for, at der er strøm nok til alle.