Negative elpriser

Elprisen kan i nogle timer blive så lav, at den går i minus – ja, du læste rigtigt. Med en variabel elaftale kan du udnytte de billige timer og spare penge på strømmen.

Kan elprisen blive negativ?

Ja – det lyder skørt, men det sker faktisk. I nogle timer kan elprisen gå i minus. Men hvordan giver det mening? Og hvad kan du som elkunde egentlig bruge det til? Det dykker vi ned i her.

Hvad er en negativ elpris?

​Det lyder næsten for godt til at være sandt – at du kan få penge for at bruge strøm. Og i virkeligheden handler det bare om markedskræfter. Elpriserne fastsættes på elbørsen og styres af udbud og efterspørgsel.

Når der bliver produceret mere strøm, end vi bruger – for eksempel på blæsende og solrige dage med lavt forbrug - begynder prisen at falde. Og i sjældne tilfælde falder prisen så meget, at den går i minus.

Det sker typisk, når der er produceres større mængder af vedvarende energi, end vi kan nå at bruge. Strøm kan nemlig ikke lagres i stor skala, og skal derfor bruges med det samme. Hvis ingen aftager strømmen, risikerer vi at overbelaste elnettet – og så må prisen sænkes kraftigt for at lokken nogen til at bruge den.

I de situationer presses elprisen så langt ned, at den bliver negativ. Det betyder i praksis, at elproducenterne betaler for at slippe af med strømmen – og det er dét, vi kalder negative elpriser.

Hvad betyder negative elpriser for dig?

Har du en timebaseret elaftale - som f.eks. Grøn Timepris eller Timepris fra EWII - følger din elpris markedet time for time. Når elprisen dykker, kan du altså få strøm til en meget lav pris – og nogle gange næsten gratis. Men kun næsten – for det er aldrig helt gratis at bruge strøm.

Du betaler altid afgifter, transport og moms af den strøm du bruger, men selve elprisen kan være så lav, at det gør en forskel på regningen.

Husk afgifterne – de gør prisen lidt mindre spændende

Selvom prisen er negativ, skal du stadig betale afgifter, transport og moms. Så nej - du får desværre ikke penge retur, men du slipper billigere.

Forestil dig, at du bruger strøm på det rigtige tidspunkt og undgår de dyre timer. Så kan det faktisk mærkes på din elregning. Små ændringer i hverdagen kan hurtigt blive til store besparelser over tid.

Læs mere om hvordan elprisen er sammensat

Hvornår er strømmen billigst?

Hvis du vil optimere dit strømforbrug og spare lidt ekstra, kan det godt betale sig at holde øje med klokken. Strømmen er typisk billigst midt på dagen - mellem kl. 11 og 14 – og om natten mellem kl. 01 og 04.

Det hænger sammen med, at produktionen af strøm fra sol og vind topper i dagtimerne, og at efterspørgslen falder om natten, hvor de fleste sover.

Vil du gerne være lidt på forkant? Så er EWII Energi appen din nye bedste ven. Her kan du følge priserne time for time og planlægge dit forbrug.

Læs mere om EWII energi app

Sådan udnytter du de lave elpriser

Du behøver hverken være teknologinørd eller energirådgiver for at få glæde af de billige timer. Små ændringer i hverdagen kan gøre en stor forskel – både for din regning og for klimaet.

Sæt vaskemaskine til at køre, mens du sover. Oplad elbilen i weekenden. Eller tjek appen, inden du sætter gang i både ovn og elkedlen på én gang.

Når du flytter dit forbrug til de timer, hvor strømmen er billigst, aflaster du elnettet – og du støtter samtidig den grønne omstilling.

Få flere gode tips til at spare på energien

Dit forbrug

Spar energi i dit sommerhus

Livet i sommerhuset skal være afslappende – uden unødvendige bekymringer om højt energiforbrug. Med enkle sparevaner kan du gøre dit sommerhus både grønnere og billigere at holde kørende