Få svar på julens helt store spørgsmål:
Kan jeg tænde mit julelys?
Juletiden er over os, og de årlige juletraditioner tager til i en vældig fart. Der bliver bundet adventskranse, pyntet op med kravlenisser og klippet julehjerter.
Men hvad med julelysene – kommer de op i år?
Eller er du blevet helt i tvivl om, det er blevet så dyrt, at det sender din elregning til himmels.
Hos EWII vil vi ikke være dommer over, om du skal tænde dit julelys i december eller ej – men vi vil gerne oplyse dig om, hvornår på døgnet det er bedste at gøre, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du tænder dem.
Så ved du i hvert fald, hvorfor du siger JA eller NEJ
Hvad koster det at tænde julelys?
Hvis det kun er elprisen, der afgør, om du opsætter din 50 meter lange lyskæde på husgavlen i år, så kan du rolig gå i gang - det koster nemlig under en hundredkroneseddel i måneden. Men der kan jo være andre overvejelser i kølvandet på en energikrise og svingerende elpriser.
Her får du en udregning på, hvad det koster at tænde din 50 meter LED-lyskæde:
- Hvis du pynter op med en 50 meter lang lyskæde med LED-lys, så bruger de 19,8 W i timen. Der er naturligvis forskel på lyskæder, så dette er blot ét eksempel – se efter hvor mange watt din egen lyskæde bruger.
- Køber du strøm hos EWII, betaler du i gennemsnit 5,63 kr. pr. kWh (se altid de aktuelle elpriser), og så vil det koste:
- 0,0198 x 5,63 = 11 øre i timen at have julelysene tændt.
Eller sagt på en anden måde: 82,93 kroner for at have lyskæden tændt i alle 744 timer af december. Har du sat et tænd-/sluk-ur på lyskæden, bliver tallet naturligvis lavere – det gør vi dig klogere på herunder.
Hvornår er det bedste tidspunkt at tænde julelys?
Det kan virke fjollet at have julelysene tændt, når det ikke er mørkt – eller når du ikke er hjemme.
Men skal uroen på energimarkedet ikke sætte en stopper for dine faste juletraditioner med julelys, så brug et automatisk tænd-/sluk-ur (en timer).
Indstil uret til at tænde, når det er mørkt cirka kl. 17 – og slukke igen, når det er lyst, eller når du alligevel går i seng. Der er nemlig ingen grund til at brænde en masse energi af, ved at have lyskæderne tændt døgnet rundt – heller ikke selvom du har LED-pærer i lyskæderne.
Nyere lyskæder har en indbygget timer, som du kan indstille til 6, 8 eller 12 timer.
Lyskæder på LED eller batteri?
Midt i en energikrise kan man godt stille sig selv det spørgsmål, om det så er bedre at have en lyskæde med batterier frem for en lyskæde med LED-lys, som er sat til stikkontakten? Og der er lige så mange meninger om det, som der er mennesker. Her skal du selv træffe det bedste valg for dig og miljøet.
For lige nu er strømmen dyrere end sidste december, og så kan man fristes til at bruge batteridrevne lyskæder. Men batterierne skal bortskaffes, når de ikke dur mere – og det er også en belastning for klimaet.
Julelys kun på grøn strøm
Andelen af vedvarende energi er den højeste nogensinde. Ifølge Green Power Denmark er CO2-indholdet i det danske elforbrug er faldet med 73 procent de sidste 15 år. Det er blandt andet en konsekvens af, at vi i Danmark har satset på vedvarende energi og bruger mindre og mindre kul og gas. De sidste 15 år er forbruget af kul i Danmark faldet med 80 procent, og forbruget af naturgas er faldet med 45 procent.
- 43 procent af danskernes elforbrug kom i 2021 fra vindenergi.
- 18 procent af danskernes elforbrug kom fra bæredygtig biomasse i 2021.
- 4 procent af danskernes elforbrug kom i 2021 fra solenergi.
Hvis du gerne vil have dit julelys tændt, når strømmen er grønnest – altså når strømproduktionen udleder mindst CO2 - så skal du holde øje med elprisen time for time. Når elprisen er lav, vil strømmen som oftest også være grønnest og udlede mindst CO2.
Den rigtige farve på lyset
Når du vælger en LED-lyskæde, er det en god idé at kigge efter farven på lyset.
Du kan nemlig købe LED-pærer i alle nuancer. Og særligt den ’hvide’ farve findes i forskellige udgaver.
Ønsker du et varmt, blødt lys, skal du kigge efter en farvetemperatur på 2.700-3.000 kelvin (betegnelse for farve-temperaturer på LED-lys), og vil du hellere have et hvidere lys, som minder om dagslys, skal du kigge efter 3.000 - 4.000 kelvin.
Farvetemperaturen i kelvin vil som oftest fremgå på bagsiden af pakken med lyskæderne.
Undgå fugt i julebelysningen udendørs
Lyskæder og regnvådt vintervejr hører sjældent godt sammen, fordi der meget nemt kan trænge fugt ind i installationen.
Det er derfor altid en god ide at sørge for at samle stikkene fra lyskæderne i en samleboks, der er beregnet til udendørs el-artikler og sørge for at timere, omformere m.m., er placeret tørt og sikkert.
Så er sikkerheden på plads – og din lyskæde holder samtidigt i længere tid.