Ja eller nej til julelys?

Hvad er egentlig sandt eller falsk med elregningen, når vi i december lyser ekstra op med de flotte julelys og lyskæder til huset, haven og juletræet? Opdag det her.

Få svar på julens helt store spørgsmål:
Kan jeg tænde mit julelys?

Juletiden er over os, og de årlige juletraditioner tager til i en vældig fart. Der bliver bundet adventskranse, pyntet op med kravlenisser og klippet julehjerter.

Men hvad med julelysene – kommer de op i år?

Eller er du blevet helt i tvivl om, det er så dyrt, at det sender din elregning til himmels.

Hos EWII vil vi ikke være dommer over, om du skal tænde dit julelys i december eller ej – men vi vil gerne oplyse dig om, hvornår på døgnet det er bedste at gøre, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du tænder dem.

Så ved du i hvert fald, hvorfor du siger JA eller NEJ.

Hvad koster det at tænde julelys?

Hvis det kun er elprisen, der afgør, om du opsætter din 50 meter lange lyskæde på husgavlen i år, så kan du rolig gå i gang - det koster nemlig under en hundredkroneseddel i måneden.

Her får du en udregning på, hvad det koster at tænde din 50 meter LED-lyskæde:

  • Hvis du pynter op med en 50 meter lang lyskæde med LED-lys, så bruger de 19,8 W i timen. Der er naturligvis forskel på lyskæder, så dette er blot ét eksempel – se efter hvor mange watt din egen lyskæde bruger.

  • Køber du strøm hos EWII, betaler du i gennemsnit 5,63 kr. pr. kWh (se altid de aktuelle elpriser), og så vil det koste:

    • 0,0198 x 5,63 = 11 øre i timen at have julelysene tændt.

Eller sagt på en anden måde: 82,93 kroner for at have lyskæden tændt i alle 744 timer af december. Har du sat et tænd-/sluk-ur på lyskæden, bliver tallet naturligvis lavere – det gør vi dig klogere på herunder.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tænde julelys?

Det giver ikke mening at have julelysene tændt, når det ikke er mørkt – eller når du ikke er hjemme. Heldigvis kan det nemt løses med et automatisk tænd-/sluk-ur (en timer).

Indstil uret til at tænde, når det bliver mørkt, cirka kl. 17, og slukke igen, når det bliver lyst, eller når du går i seng. På den måde undgår du at bruge unødvendig energi ved at have lyskæderne tændt døgnet rundt – selv hvis du har LED-pærer.

Hvis du har en nyere lyskæde, er det endnu nemmere, da mange modeller har en indbygget timer, som kan indstilles til 6, 8 eller 12 timer. Så behøver du ikke engang selv huske at tænde og slukke for julelysene.

Lyskæder på LED eller batteri?

Overvejer du, om en batteridrevet lyskæde er bedre end en lyskæde med LED-lys til stikkontakten? Der er mange holdninger til det, og valget afhænger helt af, hvad der passer bedst til dig og miljøet.

Batteridrevne lyskæder kan være praktiske, men husk, at brugte batterier kræver korrekt bortskaffelse. LED-lys til stikkontakten er til gengæld et energibesparende og holdbart valg, som kan være et godt alternetiv.

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at sikre, at lyskæder ikke ender i restaffaldet. De kan indeholde materialer som plastik, metaller og elektronik, der skal håndteres korrekt for at skåne miljøet. Husk derfor at aflevere gamle lyskæder som elektronikaffald på en genbrugsstation.

Julelys kun på grøn strøm

Andelen af vedvarende energi i Danmark er steget markant de seneste år. I 2023 kom 82,1 % af danskernes elforbrug fra vedvarende energikilder, hvilket er en stigning på 3 procentpoint sammenlignet med 2022.

Denne udvikling har medført, at CO2-udledningen fra en gennemsnitlig kilowatt-time (kWh) i en dansk stikkontakt i 2023 var 96 gram – 23 % mindre end året før og 74 % mindre end for 10 år siden.

For at sikre, at dit julelys tændes, når strømmen er grønnest – altså når strømproduktionen udleder mindst CO2 - kan du holde øje med elprisen time for time. Når elprisen er lav, vil strømmen ofte grønnere og udleder mindre CO2.

Den rigtige farve på lyset

Når du vælger en LED-lyskæde, er det en god idé at kigge efter farven på lyset. 

Du kan nemlig købe LED-pærer i alle nuancer. Og særligt den ’hvide’ farve findes i forskellige udgaver. 

Ønsker du et varmt, blødt lys, skal du kigge efter en farvetemperatur på 2.700-3.000 kelvin (betegnelse for farve-temperaturer på LED-lys), og vil du hellere have et hvidere lys, som minder om dagslys, skal du kigge efter 3.000 - 4.000 kelvin. 

Farvetemperaturen i kelvin vil som oftest fremgå på bagsiden af pakken med lyskæderne.

Undgå fugt i julebelysningen udenfor

Lyskæder og regnvådt vintervejr er sjældent en god kombination, da fugt nemt kan trænge fugt ind i installationen og forårsage skader. 

For at beskytte julebelysningen er det en god idé at samle stikkene fra lyskæderne i en samleboks, der er specielt designet udendørs brug. Sørg desuden for, at timere, omformere og andre elektriske dele er placeret tørt og sikkert - eksemoelvis i en overdækket eller vandtæt beholder.

Med disse forholdsregler er både sikkerheden på plads, og din lyskæde holder samtidigt i længere tid uden problemer.

Julekæde med varmt lys ved guldfarvet julekugler

Dit forbrug

Dit strømforbrug juleaften afslører dine vaner

Mon du også har disse vaner?