Strømmen er gået. Hvad gør jeg??

Hvis strømmen er gået i dit hjem, er der i første omgang nogle ting, du selv kan gøre.
Dreng i mørke lyser med lommelygte grundet strømsvigt

Find ud af hvor strømmen er gået

Hvis dine naboer heller ikke har strøm, kan fejlen være sket hos dit elnetselskab. De sikrer, at fejlen hurtigst muligt bliver udbedret uanset hvilket tidspunkt på døgnet afbrydelsen sker. Se om der er strømafbrydelser i området.

Hvis du mangler strøm i dele af din bolig

Hvis strømmen kun er forsvundet i dele af din bolig, kan det skyldes, at der er sprunget en sikring i gruppetavlen. Sikringer springer, enten fordi der er for mange apparater tilsluttet sikringsgruppen, eller fordi der er en kortslutning i et apparat.

Tjek om dine sikringer er sprunget

Kig på sikringerne i gruppetavlen. Se efter om den lille farvede perle i enden af sikringen er faldet ud. Den falder ud, når du har en sprunget sikring. 
Sluk først for gruppeafbryderen og derefter for alle afbrydere og stikkontakter i den mørkelagte del af boligen. 

Skift sikringen og tænd for gruppeafbryderen. Tænd for én kontakt ad gangen i den mørkelagte del af boligen. Når sikringen springer, har du fundet apparatet med fejlen.

Lommelygte lyser i mørke på gulv

Når du mangler strøm i hele boligen

Hvis hele dit hus mangler strøm, er det måske din HFI/HPFI-afbryder, der har slået fra. HFI/HPFI-afbryderen slår fra, hvis der sker en overgang til jord, dvs. at der "forsvinder" strøm ud af det elektriske kredsløb. Relæet slår fra for at beskytte dig mod elektriske stød.

Prøv først at tænde for afbryderen igen. Nogle HFI/HPFI-afbrydere kan være meget følsomme over for f.eks. lyn. Kommer strømmen tilbage, er der ikke fejl i installationen.
Vil afbryderen ikke blive inde, slukker du for alle sikringsgrupper på gruppetavlen.

Tænd for HFI/HPFI-afbryderen - og derefter for én gruppeafbryder ad gangen. Når HFI/HPFI-afbryderen igen slår fra, har du fundet den fejlramte gruppe. Sluk for gruppeafbryderen, tænd HFI/HPFI-afbryderen og gå videre med fejlfinding, som når en sikring er sprunget.

Får du ikke strømmen igen, trods du har fulgt ovenstående, er der sandsynligvis en fejl i boligens faste installation. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du kontakter en autoriseret elinstallatør.

3 ting du bør vide ved strømsvigt

I teorien ikke. Tværtimod kan det være farligt, hvis sikringen ikke springer, når noget er galt med strømmen. Men oplever du, at sikringen går med det samme igen, når du tænder efter et skifte, så er det tid til at kontakte en elektriker. Så er det nemlig ikke sikringen den er gal med, men en elektrisk installation i den del af din bolig, hvor sikringen springer.

Først og fremmest skal du finde dit sikringsskab. Typisk sidder den i bryggerset eller kælderen, hvis du bor i hus, og i entreen, hvis du bor i lejlighed. Når du åbner det, møder du i nyere huse og lejligheder typisk kontakter. Hvis der er røget en sikring, vil en af dem stå på off. Så er det bare at tænde den igen, for at få strømmen tilbage. I et ældre byggeri vil du blive mødt at såkaldte skruesikringer. Nogle af dem har glas i midten, så man kan lyse ind i dem. Derinde ser man en kobbertråd, som skal være hel, for at sikringen virker. Er den brudt, ja så er sikringen røget og skal skiftes ud.

Find ud om dine naboer også har strømsigt. Hvis de også er uden størm, kan fejlen være hos dit elnetselskab. Hvis strømmen er forsvundet i dele af din bolig kan det skyldes en sikring og hvis hele dit hus mangler størm kan det være din HFI/HPFI-afbryder, der er udløst.

Er du i tvivl om, hvilken elaftale du skal vælge? Skal det være fast eller variabel elpris? Vores el-test og find den bedste elaftale til dig. Tag testen her

Dit hjem

Få hjælp til at vælge din rigtige elaftale

Få en personlig anbefaling til at vælge den elaftale der passer bedst til dit forbrug.