Klimaarbejdet går i gang: Vi spilder vindmølle-energien i stedet for at bruge den
PRESSEMEDDELSER • dec 08 2019, 08:38
PRESSEMEDDELSER • dec 08 2019, 08:38
Når det rusker så meget, som det for eksempel gør i dag, søndag, producerer de danske vindmøller rigtig meget klima-venlig strøm. Det er godt. Men der er et problem: Vindmøllerne producerer mere strøm end danskerne bruger, og den overskydende strøm bliver ikke udnyttet.
”Vi har ikke mulighed for at gemme den ekstra strøm vi producerer, og det betyder, at hvis det er vindstille i morgen, så bruger vi fossile brændstoffer igen, selvom vi havde masser af grønt overskud i dag,” siger Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør for energikoncernen EWII.
Den strøm, vindmøller producerer for meget på en dag som i dag, sælger Danmark til udlandet.
”Det er et velkendt problem, at vi ikke formår at udnytte det potentiale, der er i vindmøllestrømmen optimalt. Men det er nu, der er momentum til at få det rettet op, og det skal vi gøre. Med den nye klima-lov er der politisk opbakning til arbejdet, så det her er et rigtigt godt eksempel på, hvad det betyder, når vi i erhvervslivet siger, vi er klar til at bakke klimaloven op. Vi skal finde problematikker som denne her, og i gang med at løse dem,” siger Lars Bonderup Bjørn.
I EWII Koncernens tilfælde foregår forskningen omkring problemet med spild af grøn strøm i det fire-årige forskningsprojekt Flexible Energy Denmark, som EWII er med-initiativtager til. Projektet er støttet af Innovationsfonden, og foregår i samarbejde med en række kommuner, universiteter og virksomheder i Danmark og EU. (Læs mere her: www.flexibleenergydenmark.dk)
”En oplagt løsning er jo fysiske batterier. Det bliver der også forsket rigtig meget i. Men de er hverken økonomisk eller klimamæssigt bæredygtige endnu, så der må vi vente lidt,” siger direktøren.
”Til gengæld er der oplagt lagringskapacitet lige for næsen af os. Vi kan bruge frysehuse, bygninger og fjernvarmesystemet som en slags kæmpebatterier, og på den måde bruge vores egen grønne strøm selv, siger han.
For eksempel er der allerede frysehuse i Esbjerg, Vejen, Skagen og Vejle. Det er konkret lagringsplads, der ikke bliver udnyttet i dag, mener Lars Bonderup Bjørn.
”Lidt enkelt fortalt gør vi sådan her: Vi køler frysehuset længere ned, når det blæser meget, og så kan vi spare på strømmen til køling, når det ikke blæser så meget,” forklarer han.
Teknologien eksisterer ikke i dag, men er i gang med at blive udviklet i Flexible Energy Denmark, afslører direktøren. Og en ekstra fordel er økonomien, da lagringspladsen jo allerede eksisterer fysisk:
”Det gør det muligt at udnytte den vedvarende energi tæt på fuldt ud. Det betyder, at vi kan lukke ned for fossile brændsler, samtidig med, at der skal investeres mindre i vedvarende energi for at få et klima-venligt system,” siger Lars Bonderup Bjørn.
Og i forhold til det med at investere i vedvarende energi, så har han en lille opsang til politikerne:
”Det er som om, at når politikerne snakker klima ender det ganske ofte med, at Danmark bygger endnu flere vindmøller, ud fra en logik om, at jo flere vindmøller, vi har, jo grønnere er vi,” siger han.
Men den logik fungerer ikke, fordi vindmøllerne producerer for meget strøm på heftige vinddage, som den i dag, og for lidt på vindstille dage. Eller også lukker de helt ned.
”Intet af det er konstruktivt set i forhold til den grønne omstilling. Det, vi skal fokusere på, er at udnytte det, vi har, bedre,” siger han.
For yderligere information kontakt venligst:
Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII Koncernen, på telefon 23 23 71 18