EWII udruller satsning med flere batterier
PRESSEMEDDELSER • 12-03-2024, 10:55
PRESSEMEDDELSER • 12-03-2024, 10:55
Som perler på en snor. Sådan vil EWIIs batterianlæg nærmest ligge på tværs af landet. Energikoncernen udruller nu for alvor sin satsning i batterilagringssystemer, som i løbet af et halvt år vil have en samlet kapacitet på 47 megawatt (MW) og 63 megawatt timer (MWh).
”Det er brug for nye systemer til håndteringen af den stigende mængde grøn energi. I EWII har vi set en spændende mulighed i at etablere batterilageringssystemer, som kan understøtte Energinet, de lokale netselskaber og den grønne omstilling. Vi har oparbejdet en ekspertise, og med den kapacitet vi nu udruller, så bliver vi førende på det danske marked, siger Claus Møller, der er direktør for Kommerciel Infrastruktur i EWII.
Foreløbigt investerer EWII cirka en kvart milliard i batterisatsningen. Energikoncernens første batteri på Fyn blev i efteråret godkendt til at levere såkaldte systemydelser til Energinet. Her sætter batteriet hurtigt og præcist ind, når frekvensen i højspændingsnettet varierer, og er med til at sikre balancen mellem forbrug og produktion. De BESS-systemer - Battery Energy Storage System - som EWII opsætter i 2024, skal også efter planen levere systemydelser.
Danmarks største til Bornholm
Det største af EWIIs batterier bliver placeret på Bornholm. Her er koncernen netop gået i gang med at etablere batteriet som nabo til højspændingsstationen nær Hasle. Det har en kapacitet på 30 MW og 43 MWh.
Der er flere årsager til, at EWII har valgt det vestlige Bornholm til det, der bliver Danmarks hidtil største batterianlæg.
”Vi placerer os helt tæt på søkablet og på produktionen af vindenergi i Østersøen – Hasle er ideelt, når vi snakker systemydelser. Og så vil vi rigtig gerne på sigt stille batteriet til rådighed for Bornholm”, siger Claus Møller.
Bornholm bliver forsynet med el via et søkabel til Sverige, og bornholmerne har oplevet black-outs, når der har været brud på eller problemer med søkablet.
”EWIIs batteri ville kunne holde hele Bornholm kørende med strøm i cirka en time. Hvis søkablet svigter, ville batteriet hurtigt kunne koble til og forsyne øen, mens kedler på det lokale kraftværk varmer op. Det er ikke en aktuel mulighed i første omgang, men vi håber, at det med tiden er en løsning til gavn for bornholmerne”, siger Claus Møller.
Batteriet på Bornholm bliver sat i drift i løbet af andet halvår af 2024.
Batterier på stribe
I Korsør er EWII også godt i gang med at opstille et batterisystem på 3 MW og 3,5 MWh ved Slagelse Kommunens rednings- og sikkerhedscenter, RESC. Det er det første af flere batterier, som energikoncernen planlægger på Sjælland.
”Vi har erfaringen med at gennemføre prækvalificingen hos Energinet, og derfor satser vi også på, at batteriet i Korsør er godkendt og kørende i løbet af kort tid. Det er en vigtig milepæl for EWII, når vi har ydelser til rådighed i begge de danske energizoner,” siger Claus Møller.
Det danske elsystem er opdelt i Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2) adskilt ved Storebælt. I de to områder er der forskel på behovet og på, hvordan systemydelser bliver anvendt.
Fra batteriet i Korsør går der nærmest en lige linje tværs over landet til de batterisystemer, som EWII også er ved at opføre.
I Kolding ved koncernens hovedkontor har man netop taget fat på opsætningen af et tilsvarende batteri, som formentlig bliver Jyllands største. Ved Lindø Offshore Renewables Center i Munkebo på Fyn opstiller EWII yderligere fire 40 fods containere ved siden af koncernens første batteri, så der samlet set vil være 8 MW og 9,2 MWh.
”Vores batterier ser ikke ud af meget. De ligner helt almindelige containere, men den betydning de har for stabiliteten i det danske elnet, som i fremtiden vil blive mere og mere udfordret, – og for EWII – skal man ikke tage fejl af. Det er virkelig en teknologi, der kan hjælpe den grønne omstilling”, slutter Claus Møller.