Vinterens kølige vindpust nærmer sig, og det er tid for virksomheder at omfavne energibesparelse som en fælles indsats. Vi præsenterer her 7 praktiske sparetips, der ikke kun vil nedbringe varmeregningen, men også gavne miljøet. En reduktion i varmeforbruget er ikke kun ensbetydende med økonomiske fordele, men sender også et klart grønt signal til omverdenen. Ved at implementere disse foranstaltninger kan din virksomhed ikke blot undgå en dyr varmeregning, men også aktivt deltage i den grønne omstilling.
Lad os sammen skabe en varmere, mere omkostningseffektiv og miljøvenlig arbejdsplads denne vinter.
De 7 varme sparetips er:
#1 Udskift de fossile brændsler
Din virksomhed får den største besparelse ved at skifte dit gas- eller oliefyr ud med fjernvarme eller en luft til vand varmepumpe. Det er både en billigere varmeløsning, og så er den også bedre for miljøet.
#2 Sænk temperaturen
Er du klar på et nemt tip til at spare på varmen? Sænk temperaturen! Ved at sænke temperaturen i din virksomhed med én enkelt grad, kan du spare op til 5 % på din varmeregning. Vi anbefaler, at temperaturen ligger mellem 18-21 grader. Men er temperaturen allerede mellem 18-21 grader, kan du spare op til 5-6 % på dit varmeforbrug blot ved at dreje termostaten et par hak ned.
Husk at informere dine medarbejdere, så de kan have en varm bluse liggende på arbejdspladsen, til de køligere dage.
#3 Sænk temperaturen om natten og i weekenden
En oplagt mulighed for at spare på varmeregningen er, at du sænker temperaturen med et par grader om natten og i weekenden, når virksomheden står tom. Dog skal du være opmærksom på ikke at sænke temperaturen for meget. Så kan du komme til at bruge ekstra energi på at varme alting op igen, hvilket i værste fald kan gøre varmeregningen højere.
#4 Dæk ikke radiatorerne til
Stiller du kontormøbler eller andet foran dine radiatorer, så sørg for, at den kan tage varm luft ind fra bunden, varme luften op og kaste den ud for oven – så sparer du på varmen. Der skal altså være luft rundt om radiatoren.
Hvis der ikke er det, vil det gøre radiatoren mindre effektiv, fordi cirkulationen af varm luft rundt i rummet nedsættes. Det samme gælder termostaten. Den skal holdes fri, da der ellers kan være risiko for, at radiatoren fejllæser temperaturen og derfor stopper med at varme. I det hele taget bør du sørge for, at en radiator har et vist frirum for at fungere optimalt.
#5 Luft ud på kontoret
Det kan gøre opvarmningen mere effektiv, hvis du lufter ud. Det skyldes, at udluftning giver lav fugtighed, og så får radiatorerne hurtigere varmet kontoret op til den ønskede temperatur. Det modvirker samtidig et fugtigt indeklima. En hurtig udluftning med gennemtræk er bedst, men overvej at skrue helt ned for termostaterne, imens du lufter ud, så de ikke overkompenserer for den pludselige kulde.
#6 Indvendig og udvendig solafskærmning
Om sommeren kan en udvendig solafskærmning reducere en bygnings varmeforbrug samtidig med, at indeklimaet bliver væsentlig forbedret. Med automatisk styring af den udvendige solafskærmning bliver der taget højde for solens intensitet og vindhastigheden. Det gør det også muligt at tage højde for, hvornår der er nogen i bygningen, og hvornår der ikke er.
Om vinteren kan der være nogle nemme kroner at spare på varmeforbruget ved at anvende enten lameller, persienner eller gardiner. Det kræver en indsats og en fast rutine fra medarbejderne, hvor de trækker gardinerne for om eftermiddagen, når de går hjem fra arbejde for at holde på varmen. Og trække dem fra om morgenen for at lukke solen ind og varme bygningen op.
#7 Luk dørene
Et simpelt, men effektivt råd er at lukke dørene ind til kontorer og mødelokaler mm. Det kan være medarbejderne lukker dørene, når de går hjem fra arbejde, eller at rengøringspersonalet gør det, når de er færdige med at gøre rent. Så holder du på varmen i rummet.
Du kan vælge at følge alle sparerådene eller kun udføre nogle af dem.