Nogle gange skal der kun nogle enkelte tiltag til, for at virksomheden kan spare på energien og dermed også på elregningen. Udover at spare penge gør virksomheden også miljøet en tjeneste og sender samtidig et grønt signal til omverdenen.
Hvis din virksomhed ønsker at spare energi og penge, så får du her 6 spareråd til, hvordan I kan spare på strømmen.
#1 Sluk for elektronikken
Når arbejdsdagen er omme, så sørg for at slukke for al unødvendig elektronik på kontoret. Det kan for eksempel være computeren og skærmen, som måske er indstillet til at stå på standby. Standby-strøm er dårligt for både miljø og virksomhedens økonomi, da det er en stor strømsluger. Hvis alle medarbejdere hver især slukker for sin computer og skærm, er der penge at spare. Det samme gør sig gældende for alle andre elektriske apparater såsom telefonopladere, kaffemaskiner eller projektorer.
#2 Sluk lyset
Brug pæren, og sluk lyset. Det er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger lysstofrør og LED. Som tommelfingerregel bør du slukke lyset, hvis du forlader et rum i mere end fem minutter. Det kan være en fordel at bruge bevægelsessensorer på steder, hvor der kun er behov for lys i kort tid ad gangen som toiletter, trapper, gange, entréer, kældre og udendørs i for eksempel cykelskure. De fleste bevægelsessensorer kan indstilles til først at tænde, når det er mørkt.
#3 Skift til LED-pærer
Hvis ikke I har skiftet til LED belysning, kan det på det kraftigste anbefales. Udover det lave strømforbrug og en forventet levetid på op til 25 år, er LED langt mere effektivt end de traditionelle glødepærer. Samtidig får I en kraftfuld belysning, som kan tilpasses virksomhedens omgivelser alt efter, om I ønsker en varm eller kold belysning. En anden fordel er, at LED belysning tænder uden forsinkelse sammenlignet med sparepærer.
#4 Inddrag dine medarbejdere
Når du skal spare penge på el, så er det vigtigt, at du tager dine medarbejdere med på missionen. Det vil gøre det langt nemmere for dig at komme i mål med processen, og du kan være sikker på, at virksomheden holder den energibesparende linje. Start med at udarbejde en række forslag til, hvordan I kan spare på strømmen. Når I er nået frem til jeres hovedpunkter, så sørg for at inddrage alle medarbejdere i virksomheden. Og gør det til en vanesag at introducere nye medarbejdere for jeres indsats af strømbesparelser. Set i et større perspektiv kan selv små ændringer gøre alverden til forskel.
#5 Anvend strømmen, når den er billigst
Hvis din virksomhed har en variabel elaftale, så skifter jeres elpris time for time. Prisen fastsættes på Nord Pool, den nordiske elbørs, på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det betyder, at der løbende er prisudsving, og din virksomhed vil følge markedet op og ned. Det giver mulighed for, at I kan følge med i elprisens udvikling og udnytte prisudsvingene, så I bruger strømmen, når den er billigst.
#6 Hold øje med transportudgiften hos dit netselskab
Det er dit netselskab, der sørger for at transportere og levere strøm til din virksomhed. Det sker via de kabler, som netselskabet ejer. Din virksomhed betaler både et abonnement til dit netselskab og et gebyr for den mængde strøm, du har brugt. Abonnementet er fast, mens transportudgiften afhænger af dit forbrug.
Dertil kommer, at transportudgiften varierer afhængig af, hvornår du bruger strømmen. Når mange danskere trækker på elnettet samtidig, skaber det en belastning på nettet, og denne spidsbelastning tager netselskabet en højere pris for. Spidsbelastningsperioden løber under normale omstændigheder fra oktober til marts, mellem kl. 17 og kl. 20, men nogle netselskaber har nu forlænget tidspunktet frem til kl. 21.
Det er værd at undersøge, hvordan jeres transportudgifter er, og om I har mulighed for at ændre på forbruget i de dyreste timer.