Hvad kan din virksomhed spare?
Som virksomhed har du mulighed for at realisere betydelige besparelser på dine elomkostninger. Generelt kan størstedelen af elafgiften for din elektricitetsforbrug godtgøres, uanset om du bruger strømmen til rumopvarmning, komfortkøling eller opvarmning af vand og andre formål.
Fra den 1. januar 2024 udgør elafgiften 76,1 øre pr. kWh. Det betyder, at din virksomhed potentielt kan modtage 75,7 øre pr. kwh tilbage i refusion. Grunden til, at det ikke er hele beløbet er, at virksomheder betaler en minimumsafgift på 0,4 øre/kWh som de ikke får godtgjort, når de søger refusion af elafgiften fra Skat.
Ved at drage fordel af disse refusionsmuligheder kan din virksomhed opnå betydelige økonomiske fordele og samtidig bidrage til at reducere dine samlede energiomkostninger.
Et eksempel: | |
---|---|
Samlet forbrug | 200.000 kWh årligt |
Elafgiftssats 1. januar - 31. december 2024 | 76,1 øre pr. kWh ekskl. moms |
Samlet afgift | 152.200 kr. ekskl. moms |
Godtgørelsessats 1. januar - 31. december 2024 | 75,7 øre pr. kWh ekskl. moms |
Samlet godtgørelse | 151.400 kr. ekskl. moms |
Samlet afgift, der ikke godtgøres | 800 kr. ekskl. moms |
Momsregistrerede virksomheder skal ikke sondre mellem el anvendt til proces og el anvendt til rumvarme, varmt vand og komfortkøling, og de behøver derfor ikke at foretage måling af deres elforbrug til rumvarme m.v., men kan få godtgørelse af hele elafgiften på nær minimumssatsen på 0,4 øre/kWh.
Nedsat elafgift til liberale erhverv
Fra 1. januar 2023 kan liberale erhverv alene få godtgørelse af afgift for el i samme omfang, som de har fradrag for moms på fakturaen på elforbruget - uanset hvad elektriciteten anvendes til.
Liberale erhverv omfatter:
- Advokater
- Arkitekter
- Bureauer (dog ikke rejsebureauer, turistkontorer og ejendomsadministration)
- Landinspektører
- Mæglere
- Reklamebureauer
- Revisorer
- Rådgivende ingeniører
Liberale erhverv kan, som udgangspunkt, få godtgørelse af deres fulde elforbrug på nær 0,4 øre/kWh, uanset om elektriciteten er anvendt til computere, belysning mv. eller til rumvarme, varmt vand og komfortkøling på linje med andre momsregistrerede virksomheder.
Hvordan søger du om nedsat elafgift?
Det fremgår på din faktura fra dit elselskab, om der er potentiale for godtgørelse af din elafgift. Hvis der er det, har din virksomhed 2 muligheder:
Mulighed 1:
Du kan som erhvervsdrivende, uanset årligt elforbrug, få godtgørelse for din elafgift. Det skal gå gennem din revisor.
Mulighed 2:
Er dine bygninger (erhverv og privat) opvarmet med el som hovedkilde, er du berettiget til at modtage reduceret elafgift for den del af dit elforbrug, der er udover 4.000 kWh/år, hvis du opfylder nedenstående betingelser.
Sådan ansøger du om nedsat elafgift
Benyttelse af mulighed 2 afhænger af din boligtype i BBR. Tjek din boligtype på BBR
Hvis bygningen har én af følgende boligtyper registreret i BBR, kan du ansøge om reduceret elafgift via dit nuværende elselskab:
- Egentlig beboelseslejlighed med eget køkken
- Blandet erhverv og bolig med eget køkken
- Enkeltværelse
- Fællesbolig- eller fælleshus holdning
- Sommer-/fritidsbolig
Som erhvervsdrivende skal ovenstående betingelser være opfyldt og elektriciteten skal udelukkende benyttes af samme juridiske enhed/person.
Opfylder din BBR ikke én af ovenstående krav, skal du benytte dig af første mulighed, som er godtgørelse gennem din revisor. Det er kun muligt at benytte én af ovenstående muligheder, da du ikke både kan modtage reduceret elafgift og få godtgjort din elafgift gennem din revisor.
Overskudsvarme
Tidligere har virksomheder, som udnyttede overskudsvarme fra proces til rumvarme ved hjælp af særlige installationer, skulle betale overskudsvarmeafgift.
Som følge af, at virksomhederne fremover vil kunne få den samme godtgørelse af elafgiften på el anvendt til proces og til rumvarme m.v., ophæves regler om betaling af overskudsvarmeafgift for elbaseret energikilder.
Virksomheder der anvender gas, biomasse eller kul til at opvarme proces, som de får afgiftsgodtgørelse for, skal dog i visse tilfælde stadig betale overskudsvarmeafgift.
Godt at vide
Det fremgår på din regning fra dit elselskab, om der er potentiale for godtgørelse af din elafgift.
Momsregistrerede virksomheder kan få godtgjort hele elafgiften på nær 0,4 øre/kWh, uanset om elektriciteten bruges til proces eller rumvarme mv.
Virksomheder, der ikke har været opmærksomme på deres mulighed for godtgørelse af betalt elafgift, kan få penge tilbage med op til tre års tilbagevirkende kraft.
For at opnå det skal der ske en korrektion af momsangivelsen for den periode, hvor afgiften er betalt. Fristen er derfor ikke ens for alle virksomheder, da den afhænger af, om virksomheden afregner moms på måneds-, kvartals- eller halvårsbasis.